Muirfield kiest eieren voor zijn geld

De leden van Muirfield maken het mogelijk om vrouwen lid te laten worden.

De leden van Muirfield maken het mogelijk om vrouwen lid te laten worden.

De tweede stemming van de Honourable Company of Edinburgh Golfers over dit heikele onderwerp had als resultaat dat vrouwen voor het eerst sinds de oprichting op 1 mei 1744 lid mogen worden.

Er was een twee derde meerderheid nodig en 80,2 procent van de leden ging akkoord met het voorstel van het bestuur. Vorig jaar nog was het grootste deel van de leden het eens met datzelfde bestuur, maar er was toen geen tweede derde meerderheid.

Gevolg is niet alleen dat een archaïsch gezelschap eindelijk door heeft dat we in de 21ste eeuw leven, maar ook dat The Open nu weer terug kan keren naar misschien wel de beste baan van Groot-Brittannië. Het kampioenschap werd zestien keer eerder op Muirfield gespeeld, voor het laatst in 2013.

Martin Slumbers, de Chief Executive van de R&A had zijn reactie kennelijk al klaar, want een minuut na de bekendmaking van de uitslag van de stemming stuurde hij dit bericht de wereld in:

‘In light of today’s decision by the Honourable Company we can confirm that Muirfield will become a venue for The Open once again. Muirfield has a long and important history of hosting The Open and with today’s announcement that will continue.'

'It is extremely important for us in staging one of the world’s great sporting events that women can become members at all of our host clubs.'

'Muirfield is a truly outstanding Open venue and we very much look forward to taking the Championship back there in future.’

De R&A is overigens nog niet helemaal zonder zorgen: men stelt de beslissing om The Open al dan niet op Turnberry, eigendom van de 45ste president van de Verenigde Staten, te organiseren voorlopig nog uit.

Daarnaast zullen de Japanners snel over de brug moeten komen: de baan die is aangewezen voor het Olympisch kampioenschap van 2020 laat nog steeds geen vrouwen toe als lid. Maar dat is dan weer een zorg voor een andere organisatie, de International Golf Federation.

Foto boven: Getty Images