Lafeber draait de klok terug

Maarten Lafeber is zijn twintigste seizoen als professional begonnen met een 66 op Muthaiga, de baan waar hij in 1999 het Kenia Open won.

Maarten Lafeber is zijn twintigste seizoen als professional begonnen met een 66 op Muthaiga, de baan waar hij in 1999 het Kenia Open won. Ook toen liet hij op dag 1 deze score noteren.

Uiteindelijk finishte Lafeber achttien jaar geleden op een totaal van 23 onder par. 

De Brabander maakte nu vijf birdies op de par-71 course. De Zuid-Afrikaan Jaco Ahlers nam met een 64 de leiding. Lafeber is op slechts twee strokes gedeeld zevende.

'Goede score', was zijn reactie na het tekenen van de kaart. 'Geen bogeys. Net als de birdies is dat het gevolg van het feit dat ik vanaf de tee niet in de problemen ben geweest. En dat is key op deze baan. Maar ik heb wel wat laten liggen op de par-5'en.'

'De swing voelde niet als "vanzelf", maar dat is normaal. Na zo lang geen toernooien te hebben gespeeld, is het even wennen.'

Lafeber (42) doet bij de hoofdstad van Kenia aan zijn 76ste wedstrijd van de Challenge Tour mee. De man die het spelen op de Europese eerste divisie combineert met het NGF-bondscoachschap eindigde vorig jaar op de 130ste plaats van de Order Of Merit.

In veertien toernooien haalde Maarten Lafeber slechts vijf cuts. De 31ste plaats in het Kazachstan Open was zijn beste resultaat.

In de openingswedstrijd van het seizoen 2017 komen nog vijf Nederlanders in actie: Wil Besseling, Darius van Driel, Daan Huizing, Reinier Saxton en Jurrian van der Vaart.

Wil Besseling, afgelopen weekeinde van een meerdaagse pro-am op de Karen Golfclub, eindigde sterk: met birdies op zeventien en achttien was er een 67 (-4) voor hem weggelegd.

Saxton was vijf onder na tien holes, voor hij bogeys maakte op twaalf en vijftien. De Santpoorter besloot met drie parren voor een 68 (-3).Darius van Driel, vorig jaar gedeeld achtste op de Karen Golfclub, was drie boven na vijf. Hij maakte echter vier birdies op de laatste elf holes en kreeg een 70 (-1) achter zijn naam.

Daan Huizing kwam niet onder par. Hij was drie onder bij de turn, maar na twee bogeys en een double bogey - plus een eenzame birdie - op de tweede negen viel hem een 71 (gelijk par) ten beurt.

Jurrian van der Vaart maakte weliswaar vier birdies, maar daar stonden vijf bogeys tegenover. Resultaat: een 72 (+1)

Uitgaande van de scores van dag 1 komt de cut na 36 holes op een score van ongeveer 140 (-2) te liggen.

Live Scoring via website Europese Tour