Luiten hard onderuit

Luiten kansloos voor volgende ronde

De opdracht voor de tweede wedstrijd van het WGC Dell Matchplay was duidelijk voor Joost Luiten. Hij moest winnen van tegenstander Charl Schwartzel om de derde wedstrijd niet voor spek en bonen te hoeven spelen én om zijn kansen op deelname aan The Masters in leven te houden.

Het zat er geen moment in. Met 4&3 ging hij stevig onderuit tegen de oud major winnaar

De omstandigheden waren moeilijk in Texas, waar de wind hard was en uit alle hoeken leek te komen. Veel spelers hadden er problemen mee en alleen Phil Mickelson leek er echt van te genieten ('This was fun'). Niet dat de omstandigheden als excuus kon worden aangevoerd door de Nederlander, want in de man-tegen-man gevechten is er geen sprake van een 'luck of the draw' en heeft de tegenstander net zo veel last of voordeel als je zelf hebt. 

Luiten moest toezien dat Schwartzel beter met de omstandigheden omging en hem daarmee geen schijn van kans liet. Direct vanaf de start van de ontmoeting met de Zuid-Afrikaan moest Luiten in de achtervolging. Schwartzel opende met een birdie, nam de voorsprong, en gaf die alleen op hole vier nog even terug door geen antwoord te hebben op de birdie van de Nederlander.

Daarna ging het echter hard. Luiten verloor hole vijf, zeven, acht en negen en keek daardoor bij de turn al tegen een nagenoeg onoverbrugbare achterstand van 4 holes aan. Na elf holes was het verschil zelfs vijf holes en stond Luiten al op +4 voor de ronde. Hij won weliswaar hole twaalf - na opgave van Schwartzel - maar kwam na drie (!) in het water geslagen ballen op hole dertien weer op 5dwn en twee holes later was het gebeurd.

Met nog drie holes te spelen moest de Nederlander de hand van de Zuid-Afrikaan schudden en stond er opnieuw een Nederlaag achter zijn naam waardoor hij kansloos is voor het halen van de volgende ronde.

Niet alleen voor Luiten is de laatste wedstrijd er een voor de statistieken. 23 van de 64 deelnemers zijn spelen voor spek en bonen - of in het geval van Day, Woodland en Molinari die alledrie uitstapten zelfs dat niet meer. 's Werelds nummer 2 Rory McIlroy is na opgave van Woodland kansloos voor het bereiken van de volgende ronde omdat Soren Kjeldsen door de walk-over die hij vandaag krijgt, niet meer ingehaald kan worden, maar ook Matsuyma, Reed en Willett zijn opvallende namen die al kansloos zijn.

Aan de andere kant van het spectrum zijn Dustin Johnson, Tyrrell Hatton, Bybba Watson, Brooks Koepka, Kevin Na, Willam McGirt, Pat Perez, K.T. Kim en Phil Mickelson al zeker van de volgende ronde. 

Leaderboard

(Foto: Getty Images)