Wie wint het groene jasje?

De euro's branden in de zak...op wie moet je je geld zetten voor The Masters?

Joost wint hem zeker niet, net zo min als Tiger. Maar wie staat zondagavond dan wel te pronken in het flitslicht met een nieuw stuk voor zijn garderobe?

Het benoemen van kanshebbers is altijd een hachelijke onderneming. Al zijn er toernooien waar je slagingskans lager is dan bij dit Major. Terecht wordt gezegd dat het gemiddelde toernooi zeker honderd kanshebbers telt, maar die vlieger gaat niet op voor de Majors. Meer dan bij gewone toernooien speelt ervaring een rol – al is het deze week tegelijkertijd precies twintig jaar geleden dat een bleue en groene Tiger zijn eerste Masters won om deze stelling direct weer onderuit te halen.

Ervaring dus. Dat is er genoeg op Augusta National. Niet alleen vanwege het feit dat spelers een leven lang mogen welkom zijn na een zege; het grootste deel van het veld speelde al op de baan van Bobby Jones en Alister MacKenzie. Slechts negentien spelers maken voor het eerst hun opwachting. Een handvol amateurs natuurlijk, maar ook mannen als Alex Noren (80/1), Thomas Pieters (66/1) en Jon Rahm 20/1). Vooral de laatste twee worden serieuze kansen op een topnotering toegedicht, waarbij de Spanjaard zich zelfs gesteund weet door niemand minder dan Phil Mickelson die zó onder de indruk was van het spel van Rahm bij het WGC Matchplay dat het hem niet zou verbazen als de Spanjaard mee gaat doen om de overwinning.

Dat is echter precies wat Mickelson zelf ook van plan is, en de kans dat dat gaat lukken mag groot worden geacht. Niet alleen heeft lefty de ervaring, hij lijkt in vorm, en heeft bovenal drie groene jasjes om te bewijzen dat hij weet wat nodig is om Augusta National je wil op te leggen. En hij heeft nog een voordeel: hij is linkshandig. Is dat een voordeel dan? Op Augusta kennelijk wel. Of het moet wel heel toevallig zijn dat van de laatste viertien edities er zes keer een lefty als winnaar uit de bus kwam rollen. Een paar euro inzetten op Mickelson (25/1) en Watson (40/1) lijkt geen gek idee: zij namen samen immers vijf van deze zeges voor hun rekening.

Of zetten we toch geld op de usual suspects? Rory McIlroy (15/2), Jason Day (18/1), Jordan Spieth (15/2), of huizenhoog favoriet Dustin Johnson (5/1)? Niet alleen vormen ze samen de top-4 van de wereld, ze zijn óf in vorm, óf wonnen er al eens of andere Majors, óf deden al vaker mee om de zege, óf hebben een combinatie van deze factoren in de tas. Al is daardoor juist bij hen de quotering dus ook weinig aantrekkelijk, stukken minder in elk geval dan longshots als oud-kampioenen Zach Johnson en Angel Cabrera (beiden 125/1), Jim Furyk (150/1), Hideto Tanihara (200/1) of de eerste winnende lefty Mike Weir die met 1000/1 hetzelfde lot beschoren is als enkele andere oud-kampioenen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over mannen als Rickie Fowler (20/1), Henrik Stenson (28/1), Justin Thomas (33/1), Adam Scott (33/1), Hideki Matsuyama (20/1) of Justin Rose (22/1)! Stuk voor stuk namen waar je zondagavond echt niet van van je stoel zou vallen als ze zich tot winnaar zouden laten kronen.

Toch nog maar eens heel goed nadenken of en op wie ik wat euro's in ga zetten...

(MP)

(Foto: ANP)