Geen Masters voor Dustin Johnson

The Masters moet het doen zonder de nummer 1 van de wereld.

Woensdagavond gonsde al door de golfwereld dat er een gerede kans was dat 's werelds nummer 1 The Masters wel eens niet zou kunnen gaan halen. Seconden voor de eerste drive van Dustin Johnson bleek die vrees gegrond.

De valpartij in zijn huis op de avond voor de start van The Masters, heeft ernstige gevolgen voor de beste speler van de wereld van het moment. Na een prachtig voorseizoen was de lange Amerikaan dé favoriet voor het eerste Major van het jaar, maar nog voor hij ook maar een bal geslagen had zat zijn Masters er op.

Johnson had behoorlijke rugklachten op de eerste dag van The Masters nadat hij, naar verluid, woensdag gestruikeld zou zijn over zijn in het stopcontact zittende Trackman. Zijn management maakte direct duidelijk dat de klachten van de Amerikaan ernstig waren, maar dat hij evengoed ging proberen te starten. 

Ook donderdag leek het daar lang op. Johnson verscheen op de drivingrange, oefende uitgebreid - maar voorzichtig - en leek - ondanks enkele momenten van hoofdschudden - 'klaar' voor de start. Via zijn management liet hij weten 'het te gaan proberen'.

Nog op de eerste tee kwam Johnson echter tot de conclusie dat het niet verantwoord was van start te gaan. Enkele seconden voor hij om 20.03 Nederlandse tijd van start zou gaan draaide hij zich om en liep terug naar het clubhuis.

Exit Dustin Johnson.

Het is pas de tweede keer ooit dat de nummer 1 van de wereld niet in staat is te starten in The Masters. De vorige keer dat dat gebeurde was in 2014 toen Tiger Woods niet fit genoeg was om deel te nemen aan het eerste Major van het jaar.

It sucks, I wanna play', zei Johnson tegen de voor het clubhuis verzamelde journalisten.

'Het voelt heel erg stijf aan. Op de drivingrange sloeg ik ballen op tachtig procent. De backswing was ok, maar als ik door de bal ging, voelde het slecht aan. Ik wilde wel, maar het had geen zin om zo te gaan spelen.'

'Ik ben bijna de hele nacht opgebleven en ben voortdurend behandeld: ijs, warmte, ijs. Ik wilde nogmaals echt spelen, maar op de puttinggreen kwam ik tot de conclusie dat het niet ging.'

'Het vervelende is dat het allemaal over een paar dagen over is. Waarschijnlijk al maandag. Maar daar heb ik nu niets aan.'