Kwartet op kop in Augusta

Het weekend van de 81ste Masters belooft spannend te worden. Het veld zit dicht bij elkaar.
@media (max-width: 679px){#fig-65e615d83e621 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e615d83e621 img{#fig-65e615d83e621 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e615d83e621 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e615d83e621 img{#fig-65e615d83e621 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e615d83e621 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e615d83e621 img{#fig-65e615d83e621 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e615d83e621 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e615d83e621 img{#fig-65e615d83e621 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Net als op de eerste dag van de 81ste Masters, waaide het flink op Augusta National. Laag scoren en je schoot omhoog, terwijl een score rond level par je positie in het klassement ook nauwelijks kwaad deed. Neem Charlie Hoffman, trotse koploper na een eerste ronde in maar liefst zeven onder par. De Amerikaan liep snel nog een slag weg van het veld dankzij een birdie op hole twee, maar daarna kwamen de wielen er af. In een periode van zes holes ging hij van -8 naar -3, maar dankzij een birdie op hole dertien en een totaalscore van -4 gaat hij toch als leider het weekend in, al is hij niet langer alleen koploper.

Het is dringen aan kop van het leaderboard op Augusta National waar halverwege slechts negen spelers onder par staan: Rose, Couples (25 jaar na zijn zege!), Rham en Moore op -1, McGirt op -2, en dan maar liefst vier koplopers met een score van vier onder par: Hoffman dus, maar ook Garcia, Fowler en niemand minder dan zuiderbuur Thomas Pieters.

Charlie Hoffman gaat ondanks een moeizaam middenstuk nog altijd aan kop.

Waar Sergio Garcia al ruim zeventig Majors speelde, en Rickie Fowler tal van topnoteringen haalde in de grootste toernooien, is Thomas Pieters groen als het gras van Augusta zelf. Al was daar tijdens zijn debuut bitter weinig van te merken, en toonde de man uit Antwerpen zich een razendsnelle leerling op een van de moeilijkste banen ter wereld. Zo verspeelde hij op de eerste dag een topscore mede dankzij drie verloren slagen op Amen Corner, maar verliet hij de drie holes nu met een score van -2 na een eagle op de par-5 dertiende. Pieters oogde cool en vastberaden, ook in het zicht van de haven, en leverde een kaart in waar maar één bogey op stond: een vijf op de par-4 eerste en deelt daarmee de koppositie in zijn eerste Masters.

Hoewel het pas zijn eerste Masters is, stond Pieters al eerder aan kop: tijdens de eerste ronde nam hij eveneens brutaal de leiding in handen alvorens op de back-nine alle winst weer in te leveren. De Belg werd er niet warm of koud van: 'Ik denk niet te veel na. Volgens mij is dat wel eens het probleem op deze baan: dat mensen er teveel over nadenken en het daardoor te moeilijk maken. Het is een speciale baan, en een speciaal toernooi, maar uiteindelijk is het wel gewoon golf.'

Sergio Garcia stond er al vaker goed voor in een Major, maar de 37-jarige Spanjaard wist het nog nooit af te maken en droeg (draagt?) daarom lang de titel 'beste speler zonder major'. Hoewel het toernooi nog lang is, kan daar deze week zomaar verandering in komen. Na een eerste ronde nipt onder par, tekende hij op de tweede dag voor een score in het rood. Na negen holes stond hij op -4 en had hij Hoffman reeds achterhaalt. Na een (knappe) bogey op 10 (even stond er triple op de borden (maar dat bleek een foutje van de organisatie) en een bogey op dertien liep de Amerikaan weer van Garcia weg, maar El Nino herstelde zich goed en tekende na birdies op vijftien en zeventien eveneens voor een totaal van -4.

Sergio Garcia slaat af op de negende.

Garcia probeerde eveneens zo rustig mogelijk te blijven over zijn volgende kans op een eerste Major. 'Mee mogen doen aan een Major is altijd al mooi, als je de kans hebt er een te winnen is dat helemaal mooi. Voor mij staat op dit moment echter voorop dat ik het geweldig vind dat ik al zoveel Majors heb mogen spelen en mezelf zo vaak de kans heb gegeven er een te winnen. Mocht het nu ook echt lukken te winnen dan zou dat echt de kers op de taart zijn.'

Rickie Fowler maakt het kwartet tenslotte vol. De inmiddels toch ook al weer 28-jarige maar immer jeugdig ogende Fowler ging ronde in -5, de beste score van de dag en rukte daarmee op naar de kop van het veld. Na eerdere tweede plaatsen in het US en Brits Open heeft de Amerikaanse posterboy opnieuw goede vooruitzichten om voor het eerst een Major te winnen.

Rickie Fowler eindigde al eerder hoog in een Major maar won nog nooit.

Er is echter nog van alles mogelijk op dit Augusta, waar door de wind veel gevraagd wordt van de spelers en tal van grote namen op de loer liggen. Naast de spelers onder par, zijn ook mannen als Scott, Spieth, Mickelson en McIlroy nog lang niet uitgeschakeld.

Verliezers waren er natuurlijk ook. De meeste aandacht ging daarbij uit naar Danny Willett. De Engelsman die al lang worstelt met zijn vorm, moest al halverwege de wedstrijd afstand doen van zijn titel. Met een totaal van +7 miste hij de cut met één slag.

De titelverdediger is uitgespeeld maar mag nog niet naar huis. Hij moet zondag de nieuwe kampioen aankleden.

Leaderboard

(Foto's: ANP)

Laatste nieuws