Eindelijk Sergio!

Na meer dan zeventig pogingen was het eindelijk raak voor de Spanjaard.

Meer dan zeventig keer stond Sergio Garcia aan de start van een Major, 21 keer (!) eindigde hij in de top-10 – waarvan vier keer als runner-up – maar nog nooit won hij er een. Tot deze week, tot deze Masters. Na een bloedstollende slotronde mocht de Spanjaard eindelijk het groene jasje aantrekken.

Eindelijk... dat zit goed.

Uitgerekend op de dag dat zijn held en landgenoot Seve zestig zou zijn geworden, leek het Garcia toch nog door de vingers te glippen, al zag het er aan het begin van de ronde nog zo goed uit voor de 37-jarige Spanjaard. Zij aan zij met Ryder Cup maatje en vriend Justin Rose begon hij in de laatste groep van de dag, en al na een paar holes had hij zich losgemaakt van de Engelsman.

Zonder echt veel fout te doen, herstelde Rose de schade echter razendsnel en Sergio leek er zichtbaar door uit het lood geslagen. Plotseling ging hij fouten maken: slechte drives, matige chips, putts die niet meer vielen. Op tien en elf leverde hij een slag in, en op dertien had hij alle geluk van de wereld zijn par te redden na opnieuw een slechte drive.

Na een slechte drive en een drop redt Garcia op knappe wijze zijn par.

De voorsprong was echter wel veranderd in een achterstand en de weer leek het Garcia niet te gaan lukken. Leek, want na de moeizame dertiende herpakte de Spanjaard zich, maakte knap birdie op veertien en sloeg een fenomenale approach op vijftien voor eagle en de gedeelde leiding met -9 en drie holes te gaan terwijl de rest van het veld op minstens drie slagen de witte vlag al in top had. Op zestien nam Rose de voorsprong weer over met een birdie, waarna Garcia met een par op zeventien de stand weer gelijk trok voor een bloedstollend spannende ontknoping. 

Op de 72ste hole had Garcia zijn eerste kans de wedstrijd naar zich toe te trekken. Twee geweldige drives, twee geweldige approaches, maar Rose miste zijn putt en gaf daarmee Garcia de kans op zijn langverwachte Major. Waar de bal van Rose op miraculeuze wijze buiten de hole bleef, had de bal van Sergio nooit een kans. Twee parren dus en met -9 in totaal volgde een play-off, de eerste sinds 2013.

Justin Rose kan niet geloven dat zijn putt op hole-18 niet valt.

Al op de eerste extra hole maakte Garcia aan het lange wachten een eind. Rose had na zijn drive nog geluk een slag te hebben, maar kon toch niet meer dan opleggen, terwijl Garcia een perfecte drive en dito approach had. De putt van 5 meter van Rose viel niet waardoor de Spanjaard voor zijn 3,5 meter twee putts had.

Eentje was genoeg.

74 keer is scheepsrecht... eindelijk die Major.

Voor Sergio Garcia komt met de zege op Augusta National een einde aan een van de langste reeksen deelnames aan Majors zonder overwinning. Alleen Haas, Westwood en Montgomerie speelden meer Majors zonder er een te winnen. Het maakte Garcia niet meer uit. Na Seve in 1980 en 1983, na Olazabal in 1994 en 1999 werd hij de derde Spaanse winnaar van het groene jasje. Zijn eerste groene jasje, zijn eerste Major.

Voor Seve, die vandaag 60 zou zijn geworden.

De Belg was ook op de slotdag allerminst onder indruk van Augusta National en speelde gewoon zijn eigen spel, met bommen van drives en degelijk kort spel. Na een tap-in birdie op vijftien meldde de man uit Antwerpen zich zelfs doodleuk op de tweede plaats van het klassement, op slechts twee slagen van koploper Rose. Een bogey op zestien na een gemiste green, betekende echter het einde van eventuele titelaspiraties voor de Belg die met -5 en de vierde plaats echter zonder meer tevreden terug zal komen van zijn eerste Masters.

Pieters speelde geweldig in zijn debuut, maar kwam net te kort.

Het luidste gejuich was – naast het applaus voor de winnaar – weggelegd voor Matt Kuchar. De Amerikaan ging de laatste dag rond in vijf onder par en dankte die score mede aan een luid bejubelde ace op de par-3 zestiende.

Einduitslag 

(Foto's: Getty Images)