McIlroy tekent bij TaylorMade

McIlroy tekent bij TaylorMade

Rory McIlroy testte de afgelopen negen maanden naar eigen zeggen 'elke club op de markt' en koos uiteindelijk voor TaylorMade. De komende tien jaar speelt de viervoudige Majorwinnaar met 'een volle tas' (clubs en bal) van TaylorMade en hij krijgt hier naar verluid 100 miljoen dollar voor. Onlangs verlengde hij zijn schoenen/kledingcontract met Nike al voor ongeveer hetzelfde bedrag, dus de net getrouwde Noord-Ier zit er de komende jaren warmpjes bij.

Door deze deal heeft TaylorMade nu de complete top-3 van de wereld onder contract staan (Johnson, McIlroy en Day), en hierachter komen nog Sergio Garcia (6), Justin Rose (8) en John Rahm (12). Na een paar lastige jaren is de producent (die door adidas in de etalage is gezet) duidelijk bezig aan een stevig offensief, want laten we niet vergeten dat begin dit jaar ook Tiger Woods werd 'ingelijfd'.

Terug naar McIlroy. De 28-jarige Noord-Ier gaat spelen met dertien clubs en een bal van TaylorMade, en het hele spul komt ook in een tas van dit merk te zitten. Er wordt nog gezocht naar een putter (vanzelfsprekend staat de razend populaire Spider Tour op de testlijst), maar vooralsnog doet Rory het op de green nog met een exemplaar van Odyssey (Callaway). Zijn schoenen en kleding blijven van Nike.

Een belangrijke reden om voor TaylorMade te kiezen was de nieuwe TP5x bal. 'Tijdens The Masters had ik in de wind moeite met mijn afstandscontrole', aldus McIlroy. 'Ik ben opnieuw gaan testen en de prestaties van de TP5x waren indrukwekkend, vooral in winderige condities. De balvlucht is hoog, maar hij spint niet overdreven veel – precies wat ik zoek.' Hierdoor heeft de 13-voudig winnaar op de PGA Tour en de Europese Tour de controle die hij zoekt rond de green, terwijl hij niet hoeft in te leveren op afstand met de driver en lange ijzers.

Vervolgens werd de rest van de tas ingevuld. De driver is Rory's sterkste punt, dus werd er eindeloos getest met verschillende clubhoofden, loft, shafts, swinggewichten en instellingen. Het werd uiteindelijk de M2 2017 driver met 9,5º loft en een MCG Kuro Kage Silver 70 XTS shaft. Voor de statistieken: dit resulteert in een balsnelheid van 191 km/u, een vertrekhoek van 12,3 graden, 2119 omwentelingen spin per minuut, een gemiddelde carry van afstand van 288,8 meter en een totale afstand van 309,5 meter. Not bad.

De M2 fairwaywoods (13,5º en 19º) had hij op Augusta al in zijn tas en die blijven. McIlroy kan er zowel van de tee als van het gras mee uit de voeten en hij kan 'de bal er makkelijk mee manoeuvreren'.

Qua ijzers werd er buiten het 'standaard assortiment' van TaylorMade geshopt. Rory speelt als zij hele carrière met muscle-back blades en werkte nauw samen met de R&D afdeling om de P700 'Rors Proto' ijzers te ontwikkelen. Ze hebben een klassieke look met een korter clubhoofd, een dunne toplijn en nauwelijks offset. Het schijnt dat de andere staff-players er al jaloers op zijn. Hij zal spelen met het ijzer-9 tot en met 5, aangevuld met een 3 en 4 P750 Tour Proto ijzer. De Milled Grind wedges met 48º, 54º en 60º loft completeren zijn nieuwe set-up.

De grote vraag is natuurlijk hoe lang het duurt voordat de nummer-2 van de wereld optimaal presteert met zijn nieuwe clubs en bal. In 2003 moest hij na de overstap van Titleist naar Nike lang wennen. 'Het design van de Covert driver en RZN bal waren volledig anders en het kostte me zes tot negen maanden om er volledig op te vertrouwen', zegt hij eerlijk in een interview met Golfworld.

'Als ik toen iets geleerd heb, dan is het dat je heel hard kunt werken om jezelf aan te passen aan een club, maar het moet andersom zijn. Nu weet ik dat ik gewoon moet swingen en spelen zoals ik speel, en als de golfclub of bal hier niet bij past, dan is dat niet mijn probleem. Dan past het product gewoon niet bij me. Maar ik ben nog nooit zo blij geweest met mijn equipment als nu.'

Als dat de waarheid is in plaats van marketingpraat, zal Major nummer-5 vast niet lang meer op zich laten wachten.

NB: Een dag nadat Rory had getekend werd bekendgemaakt dat TaylorMade, Adams Golf en Ashworth – die een jaar geleden door Adidas in de etalage werden gezet – voor 425 miljoen dollar is verkocht aan KPS Capital Partners, een 'private equity firm' met bijna 6 miljard aan bezittingen.