Harman grijpt de macht

De nummer vijftig van de wereld staat na 54 holes van het U.S. Open een slag voor op de rest van het veld.

De nummer vijftig van de wereld staat na 54 holes van het U.S. Open een slag voor op de rest van het veld.

Harman speelde de derde ronde op de par-72 baan Erin Hills in de staat Wisconsin in 67 slagen om een totaal van 204 (-12) te komen. Alleen Rory McIlroy deed het ten opzichte van par beter in de eerste drie ronden van een U.S. Open: hij was -14 in 2011.

Harman speelde goed en dat gold ook voor veel van zijn achtervolgers: niet minder dan 42 spelers staan na drie dagen onder par. Maar zij werden wel geholpen door nagenoeg ideale omstandigheden, zeker in een U.S. Open. De nummer een in het klassement gaf dat ook grif toe.

'Het is duidelijk dat de regen van vannacht de baan zachter maakte. Sommige pins waren gemakkelijker geplaatst dan in voorgaande dagen. En als er weinig wind is, is de kans groot dat er lage scores kunnen worden genoteerd.'

In de voorgaande 116 edities van dit Major heeft de leider na 54 holes het U.S. Open 51 keer gewonnen. Deze eeuw staan de nummers een na drie dagen op negen uit zeventien.

De 30-jarige Brian Harman kan zondag de eerste linkshandige speler worden die het U.S. Open wint. Phil Mickelson kwam in 26 kampioenschappen zes keer tot 'zilver'. Voor het eerst is hij er sinds 1994 echter niet bij. Mickelson wilde donderdagochtend op de middelbare school van zijn oudste dochter bij de diploma-uitreiking zijn.

Harman maakte zaterdag zes birdies voor een 67. Hij heeft nu een slag voorsprong op zijn landgenoten Brooks Koepka (68) en Justin Thomas (63) plus de Engelsman Tommy Fleetwood (68).

Rickie Fowler is met -10 vijfde.

Thomas evenaarde met zijn 63 het Major-record. Er zijn sinds het eerste Brits Open (1860) 31 ronden in 63 slagen gespeeld. Een 62 is nog nooit in de boeken gekomen.

Zijn dagtotaal van -9 is voor een U.S. Open wel een record.

In totaal zijn dertien spelers die op vijf slagen of minder van de leiding aan de laatste ronde beginnen. Niemand van hen heeft een Major gewonnen. De dichtstbijzijnde Major-winnaars op de ranglijst zijn Sergio Garcia en Louis Oosthuizen. Zij zijn met een score van -4 gedeeld zeventiende, acht slagen achter Harman.Arnold Palmer is de man die in de laatste ronde de grootste achterstand op de leider goed maakte. In de editie van 1961 in Denver werkte hij zeven slagen weg.Als er na 72 holes geen winnaar is, wordt er op maandag een play-off over achttien holes gespeeld. Voor het laatst gebeurde dat in 2008, het laatste U.S. Open dat door Tiger Woods werd gewonnen.

Brian Harman won twee keer op het hoogste niveau. In 2014 was hij de beste in de John Deere Classic en in mei van dit seizoen was de speler uit Georgia de winnaar van het Wells Fargo Championship. Nu heeft hij de kans op de grootste zege van zijn loopbaan, al realiseert Harman zich dat het wel een 'packed leaderboard' is.

'Veel hangt van het weer af', zei hij na afloop. 'Er kan morgen iemand zijn die vroeg start en een score neerzet. Justin Thomas deed dat zaterdag. Het kan best zo zijn dat als ik morgen om om 14.54 uur (21.54 uur in Nederland, redactie) afsla ik niet meer de leider ben.'

Ziggo Sport Golf zendt de laatste ronde zondag van 19.00 uur tot ongeveer 2.30 uur live uit. Vanaf 22.30 uur gebeurt dit ook op het voor Ziggo-abonnees gratis te ontvangen kanaal 14. Op de site van het U.S. Open zijn er live-beelden van enkele vroege groepen te zien.

Startlijst vierde rondeStand na 54 holes en vanaf 16.00 uur Live Scoring laatste ronde