Koepka kampioen

Met ruime voorsprong legt Brooks Koepka beslag op de titel in het 117e U.S. Open.

De top-3 van de wereld was vrijdag al naar huis, de ergste rough zelfs al een dag eerder, de leiders na drie dagen kwamen bibberend van de tee, 31 spelers eindigden uiteindelijk onder par en Brooks Koepka zette met een sterke eindsprint het 117e U.S. Open naar zijn hand.

Ook aan het begin van de vier ronde liet de in Europa 'opgegroeide' Amerikaan - Koepka speelde zich via de Challenge- en Europese Tour naar de kampioenenkamer - echter al zien dat hij niet voor niets op -11 stond na drie dagen. Met birdies op de eerste twee holes - en een derde op hole acht - mengde hij zich nadrukkelijk in de strijd om de overwinning. 

Er was nog even een bogey op de par-4 tiende, maar in het zicht van de haven zette zijn putter hem alsnog op het juiste spoor. Met drie opeenvolgende birdies ging hij naar -5 voor de dag, -16 voor de wedstrijd,  en een marge van minstens vier slagen op de rest van het veld waarin Hideki Matsuyama en Brian Harman met -12 nog het dichtste bij kwamen.

Het dichtste bij, maar niemand slaagde er in de 27-jarige Amerikaan nog in te halen. Koepka boekte daarmee op Erin Hills zijn tweede overwinning op de PGA Tour, en onmiskenbaar de grootste.

'Ik heb me ook vandaag gewoon aan mijn game-plan gehouden. Ik wist wel waar ik stond, maar ik kon prima in het moment blijven. Ik denk dat ik deze week misschien wel het beste golf ooit heb gespeeld. Als je het hele U.S. Open kan spelen zonder één dubbel bogey te maken, dat zegt denk ik wel wat. Er zijn geen woorden om dit gevoel te beschrijven...this is pretty cool.'

Vijf onder par in de slotronde was ruim genoeg voor de zege voor Brooks Koepka. 

Einduitslag

(Foto's: Getty Images)