Golf verstandig!

Golfen in de hitte vraagt om enkele aanpassingen

warm

De zomer is nog nauwelijks begonnen, maar het kwik stijgt al tot tropische waarden. Het is niet warm, noem het gerust heet.

Golf verstandig!

Een paar dagen geleden werd het hitteplan uit de kast getrokken en in landelijke media werden de tips hoe je de hitte het beste tegemoet kan treden nog maar eens gedeeld. Terecht, wij 'koele' Nederlanders willen nog wel eens vergeten dat een temperatuur boven de dertig graden een andere manier van doen – een ander tempo vooral – vraagt dan we bij 'normale' temperaturen gewend zijn. Maar al te vaak blijven we doorjakkeren in het tempo dat bij de gemiddelde stand op de thermometer prima te doen is, maar bij dit weer al snel zijn sporen achterlaat.

Denk dus aan de volgende zaken:

Smeren:

De zon schijnt uitbundig en de zonkracht is hoog. Smeer voor je ronde, maar smeer ook bij tijdens je ronde. Je bent met een beetje pech/geluk zomaar vijf uur buiten. Dat red je niet met één laagje zonnebrand.

Uit de zon:

Een uitdaging op de golfbaan, zeker als je de bal op de fairway weet te houden. Toch kan je best schaduw vinden en al sta je er maar even onder, je huid krijgt dan net een beetje rust. Structurele schaduw is trouwens dichterbij dan je denkt: gebruik je paraplu als parasol en je loopt uren uit de zon.

Drinken:

Drink, drink, drink. Gewoon water, misschien met een beetje citroen, maar vooral voldoende. Neem een, misschien wel twee flesjes extra mee, en drink niet pas als je dorst hebt maar neem regelmatig een slokje. En als het water zo warm is geworden dat je er een eitje in kan koken is het misschien raadzaam een kraantje op te zoeken...

Kleding:

Dat een zwarte polo en een zware broek niet de beste kledingstukken zijn deze dagen, snapt een kind, maar wat draag je wel? Veel mensen lopen liever niet in korte broek – ook met het oog op teken – maar toch kan je je kleding aanpassen aan het weer. Een lichte katoenen of linnen broek, een technische polo en natuurlijk een pet.

Pas je starttijd aan:

Als je een wedstrijd speelt, je agenda of de baan vol zit, heb je niet altijd de mogelijkheid om het heetst van de dag te vermijden, maar het is deze dagen zó lang licht dat je je starttijd misschien wat kan verplaatsen. Zomeravondgolf bij een langzaam ondergaande zon...héérlijk.

Slow(er) play:

Het is misschien de enige tijd van het jaar dat we maar iets meer coulance moeten hebben met 'slow play' op de golfbaan. Sterker, wat normaal de een van de grootste kwalen van de sport is, is nu dé sleutel om goed en veilig over de fairways te struinen. Juist de mensen die in een wat rustiger tempo door de baan gaan, hebben het deze dagen goed begrepen. 

Pas je tempo aan, smeer goed, drink genoeg en speel verstandig!