Grace doorbreekt magische grens: 62

Na meer dan dertig 63's lukt het eindelijk iemand om nog lager te gaan in een Major.

Maar liefst 31 keer tekende iemand op een Major voor een 63: twee keer op The Masters, vijf keer op het U.S. Open, tien keer op The Open en maar liefst veertien keer in het US PGA Championship.

Vanaf de eerste 63 van Johnny Miller in 1973 in het U.S. Open op Oakmont lukte het echter niemand om nog een slag lager te gaan, hoewel er vaak genoeg kansen voor waren. Er leek echter wel een vloek te rusten op de magische '62', zoals Phil Mickelson eens opmerkte. Niet voor niets zei Rory McIlroy ook eens na een korte gemiste putt die zijn 62 nagenoeg zeker had gesteld dat hij tijdens het voorbereiden van de korte putt ineens aan dat getal moest denken 'ik denk dat ik daardoor miste', zei hij daar in 2010 over.

Branden Grace reeg de birdies aaneen op Royal Birkdale waar op de derde dag velen laag gingen. Meer en meer werd echter duidelijk dat de 29-jarige Zuid-Afrikaan een goede kans had om de magische grens te doorbreken. Helemaal toen hij met nog twee holes te spelen, waaronder de par-5 zeventiende, maar -1 hoefde te scoren.

De par-5 zeventiende leverde een redelijk eenvoudige birdie op, maar op achttien leek ook hij even bevangen door de vloek van de 62. Hij miste een van zijn weinige fairways, sloeg zijn bal door adrenaline gedreven over de green en had zeker twintig meter over om zijn plek in de geschiedenisboeken veilig te stellen.

Dat lukte. Waar tientallen voor hem sneuvelden, hield hij het hoofd koel. Zijn eerste putt van net buiten de green eindigde op een kleine meter, de putt voor 62 viel.

De koppen 'Amazing Grace' zullen niet aan te slepen zijn op de diverse redacties al is er een kans dat zijn record niet heel lang staat. De omstandigheden zijn zó goed dat al stiekem wordt gekeken wie er misschien een 61 zou kunnen maken...

(Foto: Getty Images)