Wint Spieth de Career Grand Slam?

De jonge Texaan is nog maar één zege verwijderd van een plaats op de Olympus van golf.

De jonge Texaan is nog maar één zege verwijderd van een plaats op de Olympus van golf.

Jordan Spieth won The Open op indrukwekkende wijze en hij is de op een na jongste spelers ooit die drie Majors op hun naam schreven. Alleen Jack Nicklaus was jonger.

Spieth wordt op 27 juli 24 en twee weken na zijn feestje heeft hij in North Carolina de kans om een nog grotere party te organiseren.

Een zege in het PGA Championship op de baan van Quail Hollow zou betekenen dat Jordan Spieth alle Majors minimaal één keer heeft gewonnen: de Career Grand Slam.

Slechts vijf spelers hebben deze prestatie geleverd. In chronologische volgorde: Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus en Tiger Woods.

(Onderaan deze pagina zie je met welke zeges deze mannen tot het Heilige Kwartet kwamen. Met tevens de aantekening dat de Nicklaus en Woods de Career Grand Slam twee keer hebben gewonnen).

Jordan Spieth heeft het reguliere toernooi van de PGA Tour op Quail Hollow – het Wells Fargo Championship – alleen in 2013 gespeeld. Hij werd toen anoniem 32ste met een score van level par.

Maar het is voor Spieth tot nu toe geen bezwaar geweest om te winnen op banen die hij niet of nauwelijks kende. De courses van zijn laatste successen – The Travelers en The Open – had hij voor zijn eerste oefenronde zelfs nog nooit gezien.

Twee dagen na The Open meldden Brits media dat McIlroy er alles aan zal doen om Spieth in ieder geval dit jaar van de Career Grand Slam af te houden.

'Natuurlijk wil ik volgend jaar op Augusta proberen om te winnen. Als je een stap verwijderd bent van de Career Grand Slam dan levert dat spanning op en ik heb dat de laatste jaren zelf ervaren.''Jordan zit nu goed in zijn vel en hij zal met veel vertrouwen richting Quail Hollow gaan. Maar ik heb het daar een paar keer goed gedaan, dus zou ik het leuk vinden om hem een extra jaar te laten wachten.'

Spieth zelf was afgelopen zondag tijdens de persconferentie heel voorzichtig toen de Career Grand Slam ter sprake kwam: 'Dat ben ik omdat ik begrijp wat dat zou betekenen. Want wat deze mannen hebben gedaan, was het op een hoger niveau brengen van de sport. En op geen enkele wijze denk ik dat ik daar ook maar in de buurt van ben gekomen. Het is een goede start, maar er is nog een lange weg te gaan.'

***

Er zijn momenteel drie spelers die een reële kans hebben om de Career Grand Slam te veroveren.

Phil Mickelson: won The Masters, The Open en het PGA Championship, maar wacht al jaren op succes in het U.S. Open, waarin hij liefst zes keer tweede werd. Mickelson wordt rond het U.S. Open van 2018 48 jaar. Dat plus al die tweede plaatsen maken zijn kans op een overwinning niet groter.

Rory McIlroy: behaalde zeges in het U.S. Open, The Open en het PGA Championship. Een overwinning op Augusta ontbreekt nog en het is de vraag of zijn spel wel past bij deze baan. Hij eindigde er nooit beter dan vierde. Wel behaalde hij top-10 plaatsen in de laatste vier edities. Er lijkt echter een onoverbrugbare barrière tussen de Noord-Ier en de Groene Blazer te staan.

Jordan Spieth: winnaar van The Masters, het U.S. Open en The Open. Van deze drie spelers moet hem de grootste kans worden toegedicht. Quail Hollow is niet gemakkelijk, maar het is wel een baan die je op de PGA Tour wel vaker tegenkomt.

Het is dan ook geen wonder dat Spieth bij de Britse bookmakers bovenaan staat. Hij deelt die positie echter met Rory McIlroy. De Noord-Ier is dit jaar en niet fit en niet in vorm, maar hij won wel twee keer op Quail Hollow.

***

Gene Sarazen: 1922 U.S. Open, 1922 PGA Championship, 1932 Open Championship, 1935 Masters Tournament

Ben Hogan: 1946 PGA Championship, 1948 U.S. Open, 1951 Masters Tournament, 1953 Open Championship

Gary Player: 1959 The Open Championship, 1961 Masters Tournament, 1962 PGA Championship, 1965 U.S. Open

Jack Nicklaus: 1962 U.S. Open, 1963 Masters Tournament, 1963 PGA Championship, 1966 Open Championship

Tiger Woods: 1997 Masters Tournament, 1999 PGA Championship, 2000 U.S. Open, 2000 Open Championship

(JKvdV)