Dit was de week

Overzicht laatste week juli 2017

Joost Luiten miste roemloos de cut in het Porsche Europees Open … Wil Besseling plaatste zich in Zweden als enige Nederlanders voor het weekeinde … Anne van Dam werd 39ste in het Schots Open … Zhen Bontan herstelde zich in het EK van een slechte derde ronde en werd gedeeld vijfde.

In het Porsche Europees Open ging de zege naar de Engelse debutant Jordan Smith, die met een par op de tweede extra hole Alexander Levy klopte.

Beiden speelde de reguliere 72 holes op de doornatte North Course van het Duitse Green Eagle – even buiten Hamburg – in dertien onder.

De eerste play-off hole werd parren met gehalved. Titelverdediger Levy – hij klopte vorig jaar Ross Fisher in de verlenging – miste een putt van iets meer dan een meter voor de winst.

Toen de par-5 achttiende voor de tweede keer werd gespeeld, was een birdie voldoende voor Smith om zijn eerste zege op het hoogste niveau te behalen.

Eindstand via website Europese Tour

 

Ook op de PGA Tour was er een play-off nodig om een winnaar te krijgen, maar in tegenstelling tot Levy wist Jhonattan Vegas in het RBC Canadian Open wel zijn titel te verdedigen. Met een birdie op de eerste play-off hole schudde hij Charley Hoffman van zich af. De golfer uit Venezuela lijkt hiermee een 'zekerheidje' voor het team van de 'Internationals' tijdens de Presidents Cup dit najaar.

Opvallend was ook de derde plaats van Ian Poulter (-20), die de play-off op één slag miste. Sinds de Engelsman dankzij een 'administratief foutje' zijn kaart voor de PGA Tour wist te behouden, lijkt alle druk van de ketel en speelt hij als in zijn beste jaren.

Eindstand via website PGA Tour

Wil Besseling speelde de laatste ronde van het Zweeds Challenge Open in 74 slagen om met -1 troosteloos 55ste te worden. Een dergelijk resultaat in een wedstrijd van de Europese eerste divisie levert je niet meer dan een grijpstuiver op.

Maar Besseling haalde in ieder geval nog de cut en dat kon niet worden gezegd van Maarten Lafeber, Jurrian van der Vaart, Darius van Driel en Lars Buijs.

De zege ging naar de Argentijn Estanislao Goya. Hij speelde de laatste ronde in 65 slagen en met een score van zestien onder par had Goya drie slagen voorsprong op de rest van het veld.

Eindstand via website Europese Tour

Na twee ronden van het EK voor amateurs in Zwitserland stond Zhen Bontan gedeeld eerste, maar op dag 3 verspeelde ze op de eerste negen van Golfclub Lausanne alle kansen op de titel (78).

Op dag 4 kwam ze goed terug en een 70 bezorgde haar een totaal van -3 en de gedeelde vijfde plaats. De speelster van UGC ‘de Pan’ had vijf slagen meer nodig voor de 72 holes dan de Franse winnares Agathe Laisne.

Dewi Weber werd 21ste met een score van +2. Romy Meekers en Pasqualle Coffa misten de cut.

Eindstand via website Europese Golf Associatie

Een goede tweede negen (vier birdies) leverde Anne van Dam op de slotdag van het Schots Open bij Troon een 68 op. Daardoor werd ze op de Dundonald Links met een totaal van +8 gedeeld 39ste.

Door een derde ronde in 82 slagen zakte de Nederlandse op zaterdag naar de bodem van het klassement en mocht ze vandaag als eerste de baan in. In goed gezelschap overigens: haar flightgenoten waren Belen Mozo en Carly Booth, al kwamen die niet verder dan respectievelijk een 78 en een 73.

Van Dam liet zien uit het goede hout gesneden te zijn en won met haar afsluitende 68 (-4) dertig plaatsen in het klassement. Een positief uitgangspunt voor Women's British Open dat komende week op Kingsbarns wordt gespeeld.

De winst in Schotland ging naar de Koreaanse Mi Hyang Lee (-6), die haar landgenote Mi Jung Hur en de Amerikaanse veterane Karrie Webb een slag voor bleef (-5). In totaal wisten er na 72 holes maar elf speelsters onder par te blijven.

Eindstand via website Ladies European Tour