Mizuno MP-18 ijzers

Mizuno MP-18 ijzers

Mizuno brengt vier nieuwe ijzers op de markt in de MP-lijn voor de betere speler. De MP-18 ijzers hebben een klassiek compact clubhoofd en zijn grain flow forged voor een zacht gevoel en veel feedback. Ze zijn goed met elkaar te combineren in één set, want de grootte van het clubhoofd, de lofts en de offset zijn nagenoeg identiek.

In het verleden werden de ijzers van Mizuno met de hand ontworpen door een 'Yoro master', die onder andere de ijzers voor Nick Faldo maakten. De computer heeft intussen veel taken overgenomen, maar voor de MP-18 heeft de Japanse producent weer een beroep gedaan op zo'n meesterclubmaker.

De MP-18 ijzers werden op de computer ontworpen, maar vervolgens mocht de Yoro het model finetunen en de klassieke lijnen terugbrengen. Zijn handwerk werd vervolgens ingescand, zodat het moderne productieproces met de computer kon worden vervolgd.

'Je ziet de 'handtekening' van Turbo in de MP-18', aldus Nick Faldo. 'Ze doen me denken aan de blades waar we al die jaren gelden samen aan hebben gewerkt.' Turbo is een van de drie meesterclubmakers van Mizuno en hij maakte alle ijzersets waarmee Faldo zijn zes Majors won.

De MP-18 is een klassieke muscle-back blade met een klein clubhoofd, dunne toplijn en een naadloze overgang naar de compacte wedges. Het ijzer is grain flow forged, een smeedproces waarbij de vleug van het staal één kant op wordt gedwongen om luchtbellen te voorkomen en het meer solide te maken. Voor de blade-fanaten onder de tourspelers.

De MP-18 SC (wat staat voor split cavity) heeft iets meer gewicht aan de zijkanten, waardoor hij net wat makkelijker slaat, maar het clubhoofd is nog steeds zeer compact (0,5 mm groter dan de MP-18) en de toplijn dun (1 mm dikker dan de MP-18). De zool is een fractie breder en heeft iets meer ronding, wat de speelbaarheid bevordert, maar dit is nog steeds een puur tourijzer.

De MP-18 MMC is een multi-material cavity, waarin meerdere soorten staal zijn verwerkt. De body is – net als bij de andere ijzers – van zacht 1025E koolstofstaal, maar door het gebruik van (licht) titanium in de cavity en (zwaar) wolfraam in de zool is de stabiliteit verbetert en gaat de bal wat makkelijker de lucht in.

De lange ijzers (7-4) hebben een 20-grams teengewicht gekregen om het traagheidsmoment (MOI) en de vergevingsgezindheid te vergroten. Het clubhoofd en de toplijn lijken erg op dat van de SC, maar de zool is breder om wat meer foutmarge te bieden bij contact met de grond. De MMC is de meest speelbare van de MP-18 lijn, maar nog steeds vooral gericht op lage single handicappers. Ter vergelijking: het clubhoofd is nog steeds kleiner dan dat van de JPX-900 Tour.

'De MP-18 MMC is het eerste MP-ijzer waarbij meerdere materialen zijn gebruikt', aldus Chris Voshall, senior engineer. 'We zijn er drie jaar mee bezig geweest, maar het is ons gelukt de looks en visie van onze meesterclubmakers in een modern ijzer te verwerken.'

De MP-18 familie wordt gecompleteerd met de MP-18 MMC Fli-Hi, een 'vervanger van de lange ijzers voor de betere speler'. Hij is beschikbaar als ijzer-5, 4, 3 en 2. Het profiel is nog steeds fraai, maar door een clubblad van hard maragingstaal, een teengewicht van wolfraam en een holte in het clubhoofd krijg je extra hulp. De bal vertrekt sneller, vliegt hoger en heeft een steilere landingshoek.

De MP-18 ijzers liggen in september in de winkel.

Prijs (per ijzer): € 175,- (MP-18/MP-18 SC), € 195,- (MP-18 MMC/Fli-Hi)

golf.mizunoeurope.com