Weer een first time winner: Justin Thomas

Weer een first time winner: Justin Thomas. PGA Championship

Voor de achtste keer in de laatste negen Majors ging de hoofdprijs naar een speler die er nog nooit een had gewonnen. Met een afsluitende 68 (-3) hield Justin Thomas de concurrentie op afstand en was het PGA Championship voor hem.

Er wordt wel gezegd dat een Major pas op zondag op de back-nine wordt beslist en ook bij de 99ste editie van het PGA Championship was dat het geval. Meer dan een handvol spelers had de leiding op een gegeven moment in handen en het bleef – zeker met de drie moeilijke slotholes voor de boeg – razend spannend.

Thomas begon de slotdag op twee slagen van leider Kevin Kisner en leverde op één en drie meteen slagen in. Op negen viel er een birdieputt van meer dan tien meter en op tien keerde hij tij definitief: zijn birdieputt bleef in eerste instantie op de rand liggen, maar besloot uiteindelijk toch te vallen – het publiek ontplofte. Was dit een teken aan de wand?

Het bracht Thomas naast Matsuyama (72), Kisner (74) en Stroud (76), en niet veel later meldde ook Francenco Molinari (67) zich bovenaan het leaderboard. Ook Patrick Reed (67) en Louis Oosthuizen (70) mochten nog even hopen nadat de later winnaar bogeys maakte op elf en twaalf, maar met een chip-in voor par op de par-3 elfde en een birdie op vijftien gooide Thomas de deur in het slot.

Met een totaal van -8 bleef won de 24 jarige golfer uit Louisville, Kentucky zijn vierde toernooi van het seizoen en zijn eerste Major Championship. Ook maakte hij dit jaar al een 59.

'Majors blijven altijd op je naam staan', aldus de gelukkig winnaar. 'Hopelijk win ik er nog een paar, heel veel eigenlijk, maar je moet met één beginnen. Als kind wil je alle Majors winnen, maar het PGA Championship heeft een apart plek bij mij. Het was een geweldige dag. Een onvergetelijke ervaring.'

De jacht van Jordan Spieth op de 'career grand slam' liep voor dit jaar vast op een 28ste plaats (+2).

Rory McIlroy eindigde 22ste (+1) en het kon wel eens tot volgend jaar duren voordat we de Noord-Ier weer zien. Een ribblessure beperkt zijn trainingsuren (tijdens het spelen heeft hij er naar eigen zeggen geen last van) en hij wil volledig herstellen voordat hij weer in actie komt.

Leaderboard