Titleist 718 ijzers

Titleist 817 ijzers

De line-up 718 ijzers van Titleist bestaat uit maar liefst zes modellen, waaronder de volledige nieuwe AP3. Zo is er voor elke golfer een ideale mix te vinden tussen afstand, vergevingsgezindheid, gevoel en controle.

'Bij de 718 lijn staan stabiliteit en balsnelheid voorop, maar we behouden de optimale vertrekhoek, balvlucht en controle, want ijzers zijn scorende clubs waarmee je consistent greens wilt raken', zegt Marni Ines, directeur R&D ijzers bij Titleist.

De meest opvallende nieuweling is de AP3, een nieuw model dat tussen de AP1 en de AP2 komt te zitten. 'De AP3 combineert het beste van twee werelden: de afstand en vergevingsgezindheid van een game-improvement ijzer en het uiterlijk en gevoel van een players ijzer.'

De AP3 is geïnspireerd op de Titleist C16 conceptijzers, waarbij de designers ontdekten hoe je afstand en stabiliteit combineert in een compacter clubhoofd. De midsize ijzers hebben een gedeeltelijk holle constructie met een dun clubblad waarvan de leading-edge in de zool doorloopt, om de balsnelheid en spin te optimaliseren. 

De lange ijzers (3-7) hebben een roesvrijstalen body met gewichten van wolfraam in de hiel en teen om de stabiliteit en vergevingsgezindheid te verbeteren. Gemiddeld zit er 84,9 gram in het clubhoofd, wat meer dan een derde van het totaalgewicht is. De clubbladinsert is van zeer sterk en dun staal. De korte ijzers (9-GW) hebben hetzelfde chassis, maar hier is ook het clubblad van 17-4 roestvrijstaal.

Prijs (per club): € 185,- (staal), € 199,- (graphite)

De AP1 is nog steeds het meest vergevingsgezinde ijzer van Titleist en de nieuwe versie slaat nog hoger en verder. De lange ijzers hebben een hol design, terwijl de midden- en korte ijzers een undercut-cavity hebben.

Ook bij deze robuuste game-improver zorgt het gebruik van het zware metaal wolfraam voor veel stabiliteit (MOI) en dus meer balsnelheid en consistentie – waar je de bal ook op het clubblad raakt. De leading-edge (voorkant van de zool) is afgevlakt om het contact met de grond te verbeteren.

Prijs (per club): € 149,- (staal), € 166,- (graphite)

De AP2 – het meest gespeelde Titleist ijzer op de professionele tours – is ook weer onder handen genomen. Het compacte formaat en zachte gevoel zijn gebleven, maar het zwaartepunt is bij elk ijzer preciezer geplaatst, wat de vergevingsgezindheid en afstandscontrole ten goede komt.

In de lange ijzers is het clubblad dunner geworden, wat zorgt voor extra balsnelheid en – samen met het iets lagere zwaartepunt – betere resultaten bij slecht balcontact. De gewichten van wolfraam in de hiel en teen zijn met gemiddeld 57,4 gram iets zwaarder dan bij zijn voorganger en worden niet meer op hun plaats gelijmd maar gesmeed.

Ook bij de AP2 moet een afgeronde leading-edge het grondcontact optimaliseren.

Prijs (per club): € 185,- (staal), € 199,- (graphite)

De T-MB ijzers waren tot voorheen alleen beschikbaar als lange ijzers, maar omdat ze – ondanks hun hoge prijs – zeer gewild waren, zijn er nu ook als complete set verkrijgbaar. Titleist plaatst ze als 'afstandsijzer' tussen de AP1 en AP3 in, want ook hier is sprake van een holle constructie met een 'niet ondersteund' clubblad voor optimale balsnelheid.

'De TB ziet er uit als een klassieke muscle-back, maar het is een werkpaard dat de bal hoog en eindeloos ver slaat', aldus Josh Talge, vice-president marketing bij Titleist. Het clubhoofd is compact, maar door zijn holle constructie wel zeer stabiel.

Net als bij de AP1 en AP3 is de clubbladinsert L-vormig en loopt hij door in de zool. Hierdoor is het clubblad zeer flexibel, wat de vertrekhoek en balsnelheid optimaliseert voor maximale afstand. Er zit veel wolfraam in het clubhoofd verwerkt (gemiddeld 93,9 gram) om ze zo vergevingsgezind mogelijk te maken.

Prijs (per club): € 289,- (staal), € 315,- (graphite)

De nieuwe CB (cavity-back) ijzers hebben een klassiek tourdesign dat optimale controle biedt en waarmee je de bal goed kunt manoeuvreren, maar ook hier helpen gewichten van wolfraam in de hiel en teen de gebruiker bij de lange en mid-ijzers aan meer stabiliteit, hogere balsnelheden en meer consistentie bij missers.

De sweetspot is net wat groter dan bij zijn voorganger en de zwaartepunten zijn geoptimaliseerd om bij elke club de ideale balvlucht te bewerkstelligen.

Prijs (per club): € 185,- (staal), € 199,- (graphite)

De klassieke MB (muscle-back) ijzers zijn bedoeld voor de beste golfers, die optimale controle over hun balvlucht willen en een traditioneel uiterlijk en gevoel wensen.

Elk ijzer is gesmeed uit één stuk koolstofstaal en het zwaartepunt ligt precies achter de sweetspot, wat zorgt voor een solide, forged gevoel en maximale feedback over het balcontact.

Prijs (per club): € 185,- (staal), € 199,- (graphite)

De 718 ijzers liggen vanaf eind september in de winkel.

www.titleist.com