Luiten: ‘Het blijft hier lastig’

Joost Luiten opende het Omega European Masters met een 67. Daar was hij aan de ene kant tevreden over en aan de andere kant ook weer niet.

Joost Luiten opende het Omega European Masters met een 67. Daar was hij aan de ene kant tevreden over en aan de andere kant ook weer niet.

Luiten maakte op de par-70 baan van Crans-sur-Sierre, hoog in de Zwitserse Alpen, vijf birdies en twee bogeys.

‘Die bogeys waren het gevolg van 3-putts’, aldus Luiten. ‘Da’s altijd zonde. Als je een 65 maakt, doe je goede zaken. Maar ik ben ook niet ontevreden met een 67.’

Joost Luiten werd in 2011 vijftiende, na een 63 op zaterdag, maar na de editie van 2013 heeft hij hier niet meer gespeeld.

‘Ik zou niet hebben meegedaan als er volgende week geen KLM Open was geweest’, zegt hij. ‘Je wilt voor dat toernooi in eigen land toch een beetje ritme opdoen.'

'Maar ik vind het hier lastig spelen. Het is niet echt mijn baan. Op sommige van de open holes, je zit op 1.500 meter hoogte, is het soms lastig om je te oriënteren. De ene keer lijkt iets vlak en dan is het niet het geval en soms is dat weer andersom. Maar nogmaals, met een 67 ben ik niet ontevreden.’

En vloog de bal vandaag inderdaad tien procent verder dan op een laaglandbaan? 

'Het was vanochtend behoorlijk fris', zegt Joost Luiten. 'Heb dan ook achttien holes met een tuin aan gespeeld. En als het dan niet warm is, gaat de bal wel verder, maar het is geen tien procent.'

Ook de 53-jarige Miguel Angel Jiménez speelde in de ochtenduren en de man uit Malaga – die voor de 28ste keer meedoet – maakte zeven birdies voor een 64. Ook de Engelsman Tyrrell Hatton en de Aussie Scott Hend brachten die score binnen.

Lee Westwood speelt deze week zijn 500ste toernooi van de Europese Tour. Hij kwam niet verder dan een 71, maar genoot na afloop toch van een glas champagne en een stuk chocoladetaart.

Westwood speelde samen met titelverdediger Alex Noren. De Zweed – afgelopen weekeinde getrouwd – had 70 slagen nodig voor de eerste ronde.

Live Scoring via website Europese Tour

Westwood: taart en champagne! Wiesberger, Noren en de caddies genieten mee | © Getty Images

Foto boven: Joost Luiten (Getty Images)