Luiten: 'Het wordt een andere week'

Luiten ontspannen op weg naar start toernooi

Terwijl de wind woest op de tentdoeken beukte en de organisatie van het KLM de pro-am terugbracht van achttien naar negen holes, keek Luiten op zijn gemakje vooruit op het toernooi dat hij vorig jaar zo glansrijk won.

'Het is en blijft bijzonder om als titelverdediger terug te komen op een toernooi, maar ik heb het hier natuurlijk een keertje eerder gedaan, dus ik weet ook hoe dat voelt. Ze beginnen bij wijze van spreken al een half jaar voor het KLM Open aan me te vragen of ik hier weer ga winnen, maar zo werkt dat natuurlijk niet. Het is ook niet zo dat de druk extra groot is of zo. Het is niet dat ik me hier moet bewijzen dacht ik. Ik heb tenslotte al twee KLM Opens gewonnen', zei Luiten ontspannen voor de verzamelde pers.

De Nederlandse titelverdediger erkende volmondig dat het tot nu toe nog niet zijn jaar is geweest, maar gaf tevens aan dat het zomaar wel kan gaan lopen.

'Het is niet heel slecht, maar echte uitschieters zijn er ook nog niet geweest. Wel voel ik dat mijn spel steeds meer de goede kant op gaat. In Zwitserland speelde ik vorige week drie goede rondes, nu is het zaak er vier in een week te spelen. Natuurlijk kan dat hier. Waarom niet? Het zal niet makkelijk worden, maar dat wordt het voor niemand. Ik denk dat ik als het zo blijft waaien wel in het voordeel ben: ik ken de baan beter dan de meeste spelers dus daar moet ik dan van profiteren.' 

'De winnende score van vorig jaar was negentien onder par, maar dat gaat het dit jaar niet worden. Het wordt echt een heel andere week dan vorig jaar. Toen was het warm, was de baan droog en stond er nauwelijks wind. Met een wind zoals vandaag en wat ze voorspellen denk ik dat je met een score level par zomaar mee kan gaan doen om de overwinning. Niet alleen door de baan maakt de wind het lastig, zeker ook op de greens gaat die een rol spelen. De greens liggen vrijwel allemaal heel erg open en dat maakte het putten nog lastiger dan het hier toch al is.'

Ondanks het feit dat hij titelverdediger is, ondanks het feit dat hij het KLM Open al twee keer won, en helemaal ondanks het feit dat de thuisfans enorm hoge verwachtingen hebben, is het doel van Luiten deze week niet anders dan in andere weken.

'De eerste stap is altijd om het weekend te halen. Daarna kijk je verder en uiteindelijk hoop je zondagmiddag als de laatste negen beginnen in positie te staan om een kans te maken. Zover is het echter nog lang niet. Eerst morgen, zien we daarna verder. Ik ben fit, ik ben er klaar voor, en ik heb er zin in.'

Joost Luiten start donderdag om 08.25 vanaf hole 1 in de flight samen met Bernd Wiesberger en Chris Wood. De Nederlander is slag voor slag te volgen op KLM Open Radio dat speciaal om die reden al vanaf 08.15 in de lucht is. Niet op The Dutch? Geen probleem: via de app en via de website van het KLM Open hoef je helemaal niets te missen.

(Foto: Golfsupport) 

Wie Luiten overigens op een wel heel bijzondere manier wil volgen moet onderstaand persbericht overigens lezen. Luiten is de eerste speler wereldwijd die tijdens zijn ronde met een VR bril te volgen is:

ING Private Banking introduceert tijdens het KLM Open een wereldprimeur. Bezoekers kunnen met een virtual reality-bril in 3D realtime meelopen met de flight van golfprofessional Joost Luiten en andere topspelers zoals Bernd Wiesberger en Chris Wood. Hierdoor kunnen zij vanaf morgen live het spel door de ogen van de winnaar van het KLM Open 2013 en 2016 beleven.

What’s next Experience
Tijdens het KLM Open, van 14 tot en met 17 september op The Dutch in Spijk, staat innovatie centraal in de ING Private Banking What’s next Experience. Joost Luiten: “Ik ben er trots op dat ik als eerste speler onderdeel uitmaak van deze wereldprimeur op de European Tour. Een 360 graden camera loopt met mij mee tijdens de flight en brengt in beeld wat ik zie. Van medespelers tot publiek, van de eerste slag tot de laatste putt. Dichterbij het golfspel kun je als publiek niet komen!”
 
 
The Next Rembrandt
Naast de VR beleving krijgen bezoekers van de ING Private Banking What’s next Experience in het promodorp de unieke kans om ‘The Next Rembrandt’ te bewonderen, een 3D geprint schilderij dat wereldwijde aandacht kreeg. Het schilderij is gebaseerd op 346 werken van Rembrandt.
 
VR 360 live is een initiatief van ING Private Banking en wordt mede mogelijk gemaakt door de goede relatie van TIG Sports met de organisatie van de European Tour. Live virtual reality past bij de ambitie van de bank om op een relevante wijze bij te dragen aan de vernieuwing van de golfsport. Vorig jaar introduceerde de bank daarom in samenwerking met de partners van het KLM Open Beat the Pro voor. Samen met de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) heeft ING Private Banking de populaire Golf.nl app ontwikkeld. 
 
(persbericht)