Luiten in staart klassement

De terugkeer van Joost Luiten op The Dutch liep de eerste dag uit op een teleurstelling.

'Het is het verhaal van de laatste tijd. Ik vind de fairway te vaak niet en dan kom je gewoon in de problemen. Zeker hier op een dag als vandaag en dan kan het hard gaan. Met een beetje geluk - en misschien had ik dat ook wel verdiend - breng ik +1 of +2 binnen en dan is het een heel ander verhaal. Nu is het +4 en weet je dat je morgen laag moet gaan om er in het weekend bij te zijn', keek de Nederlandse nummer 1 terug op de teleurstellend verlopen eerste ronde van het 98ste KLM Open.

Luiten begon de dag vanaf hole 10 in de stromende regen, en eigenlijk vanaf het eerste moment liep hij achter de feiten aan. In plaats van te openen met een birdie vanaf een kleine vier meter, liep Luiten na een lip-out en een drieputt met een bogey van de green. De eerste van vier zo bleek. Zowel op hole 11 als hole 12 miste Luiten de fairway links en liep hij tegen bogeys op. Net als op hole dertien waar hij vanaf midden fairway de bal pardoes in een dwarssloot sloeg.

'Ik wilde daar net iets teveel met een houten 3 kan je achteraf concluderen. Er lag wat meer water dan ik dacht en ik sla gewoon een hele slechte bal. En zoals eigenlijk de hele tijd vandaag, leverde een slechte bal direct een bogey op. Het zat ook nergens mee en de paar kansen die ik krijg benut ik niet en voor je het weet sta je dan op +4 en loop je achter de feiten aan. Al hoop je natuurlijk dat je in de resterende veertien holes nog een paar birdies maakt om de score een beetje bij elkaar te houden.'

Dat mocht niet zo zijn. Luiten maakte weliswaar twee birdies - op de par-4 derde en de par-5 vijftiende - maar maakte op zijn back-nine opnieuw een paar bogeys waardoor hij met een 75 van de baan stapte.

'Wat ik zeg, dit is een beetje het verhaal van het seizoen, het heeft niets te maken met de omstandigheden of de spanning of druk. Je zag aan Bernd (Wiesberger, red) dat je echt wel onder par kon spelen hier, en onder druk speel ik eigenlijk altijd het beste. Misschien voelde ik eerder te weinig druk vandaag, al was dat het zeker niet alleen. Het spel was gewoon niet goed genoeg vandaag en ik had nergens een beetje geluk. De opdracht voor morgen is duidelijk: laag gaan om het weekend te halen. Het is golf...het kan de hele tijd niet lekker gaan, maar het kan zomaar ineens omslaan. Dat gebeurde vorig jaar tijdens de eerste ronde, laat het nu maar in de tweede ronde gebeuren dan', aldus Luiten die direct na al zijn plichtplegingen - en in de stromende regen - met Robert Jan Derksen naar de puttinggreen ging om te oefenen.

Joost Luiten, Sponge en Robert-Jan Derksen op de oefengreen. (Foto: GM)

(Foto: Golfsupport)