Wiesberger leidt, goede start Lafeber en Albertus

Ochtendronde KLM Open 2017.

Waar Joost Luiten het met een 75 (+4) op dag één van het KLM Open heel moeilijk had, kwam zijn vriend en flightgenoot Bernd Wiesberger geweldig uit de startblokken. De runner-up van vorig jaar leidt na een 66 (-5) in de ochtendronde. Maarten Lafeber is met een 68 (-3) de beste Nederlander (-3), terwijl ook Max Albertus (-2) een heel goede start had.

De eerstejaars professional hoorde pas gistermiddag dat hij mee mocht doen. 

'Ik werd eerst gebeld dat ik tweede reserve was, en tien minuten later belde Daan Slooter me om te zeggen dat ik in het veld zat. Aan de ene kant heb je er misschien voordeel van dat je het zo laat hoort en je je dus niet zenuwachtig kan maken, aan de andere kant is het jammer dat je niet wat meer kan genieten van tevoren, wat dingen met je sponsors kan regelen en van de tourfaciliteiten gebruik kan maken. Maar ik klaag niet hoor', lachte de speler van de Alps Tour na zijn tweede optreden in het KLM Open ooit.

Het was vanochtend koud, nat en winderig op The Dutch en in die moeilijk omstandigheden mocht de 66 van Wiesberg er beslist wezen. Hij begon op de lastiger spelende tweede negen, maar liet met birdies op zijn twee openingsholes meteen zien wat zijn plannen zijn. In totaal maakte de Oostenrijker zeven birdies, terwijl hij twee keer een slag moest inleveren, waarvan één op de slothole.

Achter Wiesberger zijn een paar namen 'uit de oude doos' te vinden: Johan Edfors en Maarten Lafeber op -3.

De Zweed won in 2006 drie keer in één seizoen, maar de laatste jaren verdient hij zijn boterham vooral op de Challenge Tour. Net als Maarten Lafeber. De Nederlandse routinier bleef naar eigen zeggen 'geduldig' vanochtend en dat leverde – mede dankzij een paar lange putts – een knappe 68 op.

'De baan speelt compleet anders dan vorig jaar', aldus Lafeber. 'Toen was er weinig wind, het was warm en The Dutch speelde fast and firm, terwijl je nu nauwelijks rol krijgt en regelmatig twee tot drie clubs wind hebt. Dan moet je geduldig blijven.'

De bondscoach was natuurlijk tevreden over zijn start, maar wilde niet te ver vooruit kijken: 'Het is pas dag één en er is nog een lange weg te gaan. Ik probeer te genieten en goed te spelen.'

Leaderboard

(Foto's: Golfsupport)