Stalter leidt, Luiten knokt

Dag twee KLM Open 2017.

'The luck of the draw' kennen we van The Open, maar ook op The Dutch moest een deel van het veld gisteren in de eerste ronde knokken tegen wind en regen, terwijl andere spelers vandaag hun eerste (en tweede) ronde speelden in prima omstandigheden. Het hoort allemaal bij golf. Accepteren en doorgaan, de volgende keer heb jij wellicht mazzel.

Door de regen van dag één hebben we intussen wel te maken met een 'onoverzichtelijk' toernooi. Een flink deel van de spelers moet zijn tweede ronde morgen vroeg afmaken, zodat het nog onduidelijk is waar de cut precies komt te liggen en hoe de kaarten voor ronde drie precies geschud worden.

Wat dat betreft gaat de meeste aandacht natuurlijk uit naar Joost Luiten. De titelverdediger kreeg met een eagle op de par-5 zesde hole de wind even in de rug (waarmee hij zich terug knokte naar +2 voor het toernooi), maar hij zal de zes holes die hem nog resteren in minimaal twee slagen onder par moeten spelen om de cut te halen. Die lijkt vooralsnog op level par uit te komen.

Ook Maarten Lafeber moet knokken. De routinier had het vizier duidelijk minder op scherp staan dan gisteren. Hij maakte vier bogeys in zijn eerste tien holes, en op hole elf was er zelfs een double bogey. Hij herstelde zich vervolgens met birdies op hole dertien en veertien, zodat hij morgen het restant van zijn tweede ronde op de virtuele cutlijn (par) begint.

Max Albertus, die zonder voorbereiding gisteren vriend en vijand verraste met een 69 (-2), bleef solide spelen en rondde de eerste negen af in één onder par. Vlak voordat de toeter voor het einde van de ronde ging, maakte de jonge pro nog een birdie op hole dertien, zodat hij met een totaal van -4 op dit moment de beste Nederlander is.

Het lijkt er dus op dat we sowieso drie landgenoten 'in het weekend' hebben. Wil Besseling speelde vandaag 35 holes en dat deed hij in drie onder par, waarmee hij een plek net buiten de top-20 staat. 'Het was een lange dag en het spel was niet eens zo heel geweldig, maar ik hield de boel redelijk bij elkaar en wist wat birdies te maken.'

Ook zijn Challenge Tour-collega Daan Huizing mag zich morgen op de tee melden voor de derde ronde. Met een 69 en een 71 staat hij op -2 voor het toernooi, waarmee hij op dit moment gedeeld 35ste staat.

En de leider in het 98ste KLM Open? Dat is de Fransman Joël Stalter, die na een 65 en een 67 op -10 staat. Hiermee heeft hij een slag voorsprong heeft op Kiradech Aphibarnrat (-9). De Thai bracht samen met Lee Westwood (T4 op -7) de laagste ronde van de dag binnen: een 65.

Het slechte nieuws? Morgen lijkt het weer nat te worden.....

Leaderboard