Nordqvist wint Evian, Top-30 PGA Tour bekend

Majorseizoen voorbij

Het laatste Major van het jaar werd eerst teruggebracht tot 54 holes en beleefde daarna een ontknoping in verschrikkelijke omstandigheden. De greenkeepers konden de achttiende hole maar net speelbaar krijgen voor de noodzakelijk geworden verlenging nadat Anna Nordqvist en Brittany Altomare gelijk waren geeindigd. Beiden tekenden voor een gezien de omstandigheden razendknappe 66 en losten daarmee Moriya Jutanugarn af aan kop van het leaderboard en wisten ook voormalig nummer 1 Lydia Ko met -9 net achter zich te laten.

De dertigjarige Zweedse maakte in de regen en hagel een bogey op de eerste extra hole, maar dat was genoeg voor de zege dankzij de dubbele bogey van Altomare. De zege van Nordqvist in het Franse Evian was de eerste Major door een Europese vrouw in vier jaar tijd. 

'Ik ben opgegroeid in Zweden maar zulke extreme omstandigheden als vandaag heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ik kon mijn handen niet eens meer voelen tijdens de laatste slagen.' 

Anne van Dam maakte de ontknoping van het Major niet meer mee. De Nederlandse miste zaterdag als voorlaatste in het veld, de cut ruim. 

Einduitslag

BMW Championship

Leishman voerde het veld van start tot finish aan.

De voorlaatste wedstrijd in de strijd om de FedExCup is een eenvoudige prooi geworden voor Marc Leishman. De 33-jarige Aussie opende het BMW Championship met een 62 en legde daarmee de basis voor de derde overwinning uit zijn loopbaan en de tweede van het jaar nadat hij eerder al het Arnold Palmer Invitational op zijn naam had weten te schrijven.

Leishman liet op zijn 62 in de eerste ronde een niet veel slechtere 64 volgen en kon in het weekend met een 68 en een 67 het toernooi relatief ontspannen uitspelen, al zaten met mannen als Justin Rose (T2), Rickie Fowler (T2) en Jason Day (4e), niet de minste spelers op het vinkentouw. Maar als deze al enige illusie koesterden het de Australier nog moeilijk te kunnen maken, drukte deze die illusie tegen het einde resoluut de kop in. Met drie birdies op de laatste vier holes kroonde Leishman zich tot de terechte kampioen van de voorlaatste wedstrijd van de play-offs.

Voor dat Tour Championship plaatsten zich dertig mensen. Leishman was al zeker van een plek in het eliteveld, net als lijstaanvoerder Jordan Spieth, runner-up Justin Thomas, en 's werelds nummer 1 Dustin Johnson. 

Tony Finau, Sergio Garcia, Xander Schauffele en Patrick Cantlay speelden zich nog net de top-30 in terwijl onder meer Louis Oosthuizen, Henrik Stenson en Brendan Steele er net uitvielen.

Einduitslag

(Foto's: Golfsupport)