Luiten, Saxton en Van Dam zakken weg

Portugees Open slotdag.

Met kunst en vliegwerk wist Joost Luiten op de slotdag van het Portugees Open onder par te blijven, maar met een 70 (-1) zakte hij toch weg uit de top-10. Hij werd gedeeld 12de (-12), op acht slagen van Lucas Bjerregaard, die voor het eerst op het hoogste niveau won.

Joost Luiten begon de slotdag op drie slagen van de Deen, maar kon eventuele titelaspiraties al snel vergeten. Op hole één kwam hij met een birdie nog een slag dichterbij, maar op hole drie leverde hij die al weer in en op zeven en elf moest hij zelfs double bogeys noteren (plugged in lip bunker en vierputt), waarmee hij op het leaderboard naar beneden donderde.

Zoals vaker dit jaar lukte het Luiten niet om vier goede rondes af te leveren, maar gebrek vechtlust kan de Bleijswijker nooit worden verweten. Ook vandaag niet.

'Er stond vandaag van alles op mijn scorekaart, en dat maakte het een ontzettend frustrerende dag', aldus Luiten op zijn website. 'Achteraf is het makkelijk analyseren, maar de twee dubbel-bogeys die ik maak mogen echt niet en doen mij de das om. Met dat soort scores haal je nooit een topklassering.'

Direct na de tweede double bogey maakte hij een eagle op de par-5 twaalfde en ook op veertien, vijftien en zeventien won hij een slag terug. Met deze indrukwekkende streak van vijf onder in zes holes, dook hij op de par-71 van de Dom Pedro Victoria Golf Course bij Vilamoura toch weer onder par voor de dag (70).

De vechtlust siert Luiten, maar uiteindelijk leverde hij op de slotdag toch weer een handvol slagen in en moest hij genoegen nemen met een gedeeld 12de plaats (-12). Slechts één keer eindigde de beste Nederlandse golfer dit seizoen in de top-10. Te weinig voor zijn doen.

'Het spel is goed verzorgd van tee tot green, en dat geeft vertrouwen voor het restant van het seizoen, maar als ik mis loop ik te vaak met een dubbel-bogey de green af. Ik hoop dat ik mijn goede lange spel de komende periode kan doortrekken, dan komen de topresultaten vanzelf wel weer.'

Nicolas Colsaerts was de beste Belg (T12 op -12), gevolgd door Thomas Detry (T20 op -11) en Thomas Pieters (74ste op +2)

De titel ging naar de 26-jarige Deen Lucas Bjerregaard, die speelde alsof hij elke week in contention is. Met een afsluitende 65 bracht hij zijn totaal soeverein op -20, waarmee hij de Schot Marc Warren (-16) ruim voor bleef.

Leaderboard

Ook op de Challenge Tour was er een Nederlander die drie ronden lang in de buurt van de koppositie bivakkeerde, en die uiteindelijk hard wegzakte op het leaderboard.

Ook Reinier Saxton begon de slotdag van het goed gedoteerde Kazachstan Open met slechts drie slagen achterstand op de leider en mocht hopen op een stevige cheque. Na zeven parren op rij ging het rond de turn echter stevig mis met twee bogeys en een een double bogey.

In tegenstelling tot Luiten kon Saxton de schade niet meer repareren en eindigde hij de slotronde drie slagen boven par (75). Hij leverde hiermee zeventien plaatsen in en moest genoegen nemen met een 22ste plaats (-8).

Darius van Driel (72) werd gedeeld 46ste (-3), terwijl Wil Besseling (71) en Maarten Lafeber (77) gedeeld 50ste (-2) werden.

De winst in Kazachstan ging naar de Fin Tapio Pulkkanen, die drie extra holes nodig had om Chase Koepka (inderdaad, de jonge broer van de US Open kampioen) van zich af te schudden.

Leaderboard

En dan was er nog Anne van Dam in het Spaans Open. Zij begon de slotdag net buiten de top-10 en mocht dus vol verwachting omhoog kijken, maar ook zij moest terrein prijsgeven. De Nederlandse longhitter maakte vijf birdies, drie bogeys en een triple bogey, wat resulteerde in een 73 (+1). Met een totaal van -5 werd van Dam 21ste. 

De titel in het Andalucia Costa Del Sol Open ging naar de Spaanse Alzahara Muzoz (-19).

Leaderboard