Rookie wint Tour Championship, bonus voor Thomas

Tour Championship en FedEx Cup

De finale van de FedEx Cup werd gewonnen door de 23-jarige rookie Xander Schauffele, maar de FedEx Cup zelf – en daarmee de bonus van 10 miljoen dollar – was voor Justin Thomas.

Met twee birdies op zijn laatste drie holes en een afsluitende 66 legde Thomas beslag op de tweede plaats in het Tour Championship, waarmee hij zijn maatje Jordan Spieth voorbij ging in de jaarranking.

'J.T. verdient de FedEx Cup', aldus een sportieve Spieth. 'Ik had hem bijna 'gepikt' zonder overwinning in de play off's (Thomas won het Dell Technology Championship, red.), maar hij heeft 'm echt verdiend.' Een terechte opmerking, want Thomas won dit seizoen vijf toernooien, waaronder een Major.

Op zijn lijstje 'doelen voor 2017' had de 24-jarige Thomas onder andere winst in een Major staan, plus plaatsing voor het Tour Championship en de Presidents Cup, die deze week gespeeld word. Hij kon ze allemaal afstrepen.

De FedEx Cup winnen stond echter niet op zijn lijst. 'Er zijn zo veel goede spelers, je moet het hele jaar goed spelen om een kans te hebben. Als iemand zou zeggen: "Je wint de komende acht jaar geen FedEx Cup, zou dat balen zijn, maar ik snap het wel.'

Maar Thomas was op de slotdag van het Tour Championship net zo koel ls hij het hele jaar al is geweest – je wint niet voor niets vijf toernooien, waaronder een Major.

Waar overnight leader Paul Casey door het ijs zakte en na een 73 wegzakte naar de 5de plaats (-9), en Jordan Spieth (67) met een eagle en twee birdies de druk opvoerde, speelde Thomas bijna foutloos een 66 (-4) bij elkaar. Het was voldoende voor de winst in de FedEx Cup, maar voor het Tour Championship kwam hij net een slag tekort.

Voor het eerst sinds de start in 1987 werd dat gewonnen door een rookie. Xander Schauffele maakt zich drie maanden geleden nog zenuwachtig over het behoud van zijn tourkaart, maar sinds die tijd won hij de Greenbrier Classic en nu dus de seizoensafsluiter. 'It's been a wild ride', aldus de 23-jarige uit San Diego.

Leaderboard