61 en eerste titel voor Dunne

Paul Dunne wint British Masters.

Met een briljante 61 (-9) hield Paul Dunne de nummer-6 van de wereld, Rory McIlroy, op de slotdag van het British Masters op afstand en won hij zijn eerste titel op de European Tour. Op de Challenge Tour werden Wil Besseling en Maarten Lafeber 18de.

Dunne werd in 2015 in één klap wereldberoemd toen hij als amateur de laatste ronde van The Open als leider begon. De Ier maakte een 78 en Louis Oosthuizen won het Major, en hoewel hij de afgelopen jaren een paar keer in de buurt van een overwinning kwam, lukte het steeds net niet.

Tot vandaag. Dunne begon de slotdag met één slag achterstand op de 48-jarige Robert Karlsson, maar die werkte hij gedecideerd weg met drie birdies en een eagle op de eerste negen. Hij was echter niet de enige de laag ging op de Close House Golf Club. Rory McIlory (63) maakte vijf birdies in zijn laatste zeven holes, naderde de leider tot op één slag en zette een 'clubhouse target' van -17 neer.

De 24-jarige Dunne bleef echter foutloos, vooral dankzij zijn geniale korte spel. Een birdie op de korte par-4 zeventiende gaf hem enige marge en met een chip-in op de slothole verzekerde hij zich van zijn eerste overwinning op de Europese Tour. Met een totaal van -20 bleef hij McIlroy uiteindelijk drie slagen voor.

Robert Karlsson (66) kon niet mee in het birdiegeweld van Dunne en McIlroy, maar de veteraan bleef knap overeind en werd beloond met en derde plaats.

Leaderboard

Op de Challenge tour ging de hoofdprijs in de Challenge de Espana naar Victor Perez. De Fransman bestormde zaterdag het leaderboard met een 61, en maakte het vandaag af met een solide 65. Met een totaal van 264 slagen (-24) hield hij de concurrentie op drie slagen achterstand.

Wil Besseling begon het weekend op de gedeeld derde plaats, maar zakte met 71-69 weg naar de 18de plaats (-13). Hier was ook Maarten Lafeber (68-66 in het weekend) te vinden. Jurrian van der Vaart poetste zijn 72 van gisteren weg met een knappe 64, waarmee hij dertig plaatsen won en zijn naam terug vond op de 34ste plaats (-10).

Voor alle drie geldt dat het Challenge Tour seizoen is afgelopen. Hun ranking op de Order of Merit is te laag om mee te mogen doen aan de (goed gedoteerde) slottoernooien van de Challenge Tour. Zij kunnen zich dus gaan voorbereiden op de Qualifying School.

Leaderboard

(Foto: Getty Images)