Callaway Apex MB en X Forged ijzers

Callaway Apex MB en X Forged ijzers.

De echt goede golfer heeft begin volgend jaar een moeilijke keuze te maken tussen twee prachtige nieuwe players ijzers van Callaway: de Apex MB en X Forged.

De nieuwe Apex MB is een klassieke muscle back blade, met een compact clubhoofd, traditionele dunne toplijn en een glimmende chromen finish. Dat krijg je dus als je tourspelers om hun mening vraagt. De Apex MB's zitten al in de tas bij onder andere Nicolas Colsaerts, Thomas Detry, Kiradech Aphibarnrat en Alvaro Quiros.

'De Apex MB heeft het kleinste clubhoofd en de dunste zool van alle Callaway ijzers', zegt Luke Williams, directeur ijzers en woods. 'Ze zijn ontworpen voor spelers die maximale speelbaarheid willen en specifieke wensen hebben over de interactie van een ijzer met de grond.'

De ontwerpers hebben veel aandacht besteed aan de plaatsing van het zwaartepunt, om een balvlucht te creëren die de beste spelers ter wereld willen. Er is gekozen voor traditionele (lees: zwakke) lofts, om de gapping (afstandsverschillen tussen de clubs) en consistentie zo optimaal mogelijk te krijgen.

Elk ijzer is gesmeed uit één stuk 1025 koolstofstaal, wat resulteert in een heel zacht gevoel. De groeven hebben een zeer precies en 'agressief' V-patroon, om de spelers maximale controle, accuratesse en speelbaarheid te bieden. Ook zouden deze zogenaamde 20V-groeven de kans of fliers uit de rough verminderen.

Goede golfers die toch iets meer hulp en stabiliteit wensen – zonder veel in te leveren op het gebied van looks, gevoel en controle – kunnen ook kiezen voor de nieuwe X Forged ijzers.

Ook deze ijzers zijn uit één stuk gesmeed, hebben een klassiek design, een zool met 'tourconfiguratie', en bieden door het 20V-groevenpatroon optimale controle. Door het cavity back design en een iets groter clubhoofd zijn ze echter net iets vergevingsgezinder dan de Apex MB blades.

Ook dit blijft echter een ijzer voor tourspelers en lage single handicapers. 'X Forged is niet zo intimiderend als de Apex MB', aldus Williams. 'Je krijgt net wat meer vergevingsgezindheid, terwijl je wel het zachte gevoel van een single piece forging hebt. We hebben al heel veel positieve feedback van tourspelers over het gevoel.'

De Apex MB en X Forged ijzers liggen vanaf 26 januari in de winkel.

Prijs (7 ijzers): € 1.399,- (Apex MB en X Forged)

www.callawaygolf.com