Huizing fraai derde in China

Nederlander vergeet zichzelf fraai verjaardagscadeau te geven.

Daan Huizing viert vandaag zijn 27ste verjaardag en de derde plaats die hij in het Foshan Open haalde was een mooie traktatie, maar de Soestenaar liet na zichzelf een fraai extra cadeau te geven. Door de derde plaats stijgt hij op de Order of Merit naar de 25ste plek, waar hij met een tweede plaats misschien zelfs wel in de top-15 terecht was gekomen.

Dat gezegd hebbende: Huizing maakte deze week uitstekend gebruik van een van de laatste kansen die de spelers op de Challenge Tour nog hebben voor het seizoen ten einde is. Vorige week in het Hainan Open zat er niet meer in dan een 31ste plaats, in het rijkst gedoteerde toernooi van het seizoen piekte Huizing echt. 

In de wetenschap dat een goed resultaat het seizoen een heel ander slot zou kunnen geven, gaf Huizing direct gas. Nog voor de turn was hij alleen tweede dankzij vijf parren en vier birdies, en toen hij na de turn opnieuw snel een birdie maakte (13) verstevigde hij die positie alleen maar. De bogey op veertien werd direct weggepoetst met twee birdies op vijftien en zestien, en waardoor de tweede plaats echt voor het grijpen lag. 

De laatste twee holes ging het echter alsnog mis voor de Nederlandse nummer 1 op de Challenge Tour. Zowel op zeventien als op de par-5 achttiende leverde hij een slag in waardoor de Duitser Sebastian Heisele hem met -13 voorbij stak en de Engelsman Ryan Evens zich met -12 nog naast hem voegde.

Desondanks heeft Huizing, met nog twee toernooien te spelen, ineens weer alle kans om in de top-15 van de Order of Merit te eindigen waarmee promotie naar de Europese Tour een feit zou zijn.

De kans dat Reinier Saxton daar nog in slaagt is na deze week weer wat kleiner geworden, al mocht de Santpoorter ook weer enkele euro's bijschrijven op zijn rekening. Of de 33ste plaats die hij behaalde (-1) uiteindelijk echter ook van substantiele waarde is voor de seizoensontknoping valt te betwijfelen.

De zege in Foshan ging zoals verwacht naar Farr. De Welshman stond ruim voor bij het ingaan van de laatste ronde en zag die zege met een totaal van -18 (vijf slagen voor op nummer 2 Heisele) niet meer in gevaar komen. De nummer 21 van de Order of Merit voor het ingaan van deze week springt door dit resultaat naar de top van het klassement en is direct zeker van een kaart voor de Europese Tour voor 2018.

Einduitslag

(Foto: Golfsupport)