De klok komt

Het Lyoness Open is niet meer. Leve het Shot Clock Masters.

Het Lyoness Open is niet meer. Leve het Shot Clock Masters.Van 7 tot en met 10 juni - een week voor het U.S. Open - zal er een meer dan gemiddelde belangstelling zijn voor een bescheiden wedstrijd van de Europese Tour. Op de Diamond Country Club, waarop Luiten in 2013 won, zal het met een miljoen euro gedoteerde Shot Clock Masters worden gespeeld.

Aan de opvolger van het Lyoness Open doen 120 spelers mee en zij zullen alle dagen te maken krijgen met de onverbiddelijke shot clock.

Langzaam spel is al jaren een doorn in het oog van de grote Tours. Ze dreigen met van alles en nog wat, maar uiteindelijk gebeurt er maar zelden iets. In Oostenrijk is er echter geen ontsnappen meer aan.

De eerste speler van elke groep krijgt vijftig seconden voor zijn slag. De volgende collega('s) moeten het met veertig seconden doen. Wie te veel tijd neemt, krijgt een strafslag.

Toen dit idee een paar weken geleden uitlekte, ontstond meteen discussie: wat doe je bijvoorbeeld met ballen die vanuit lastig liggingen moeten worden gespeeld? De Europese Tour heeft besloten om iedere speler per ronde twee time-outs te geven. Daarmee krijg je twee keer zoveel tijd toebedeeld.

Foto boven: de green van de elfde hole van de Diamond Country Club (Getty Images)