Rose verrassend langs Johnson

Johnson hard onderuit

Het had een ererondje moeten worden voor de nummer 1 van de wereld... het werd een nachtmerrie. 

Na drie ronden vrijwel foutloos golf - in 54 holes maakte Johnson drie bogeys, een dubbele bogey en maar liefst 22 birdies - ging alles wat maar mis kon gaan ook mis voor de lange Amerikaan. De voorsprong die voor aanvang van de ronde nog schier onoverbrugbaar leek, werd kleiner, kleiner en nog kleiner, tot er uiteindelijk niets meer van over was en niet Johnson maar Rose als winnaar uit de bus kwam in het WGC HSBC Champions.

Om de hele zege van Rose toe te schrijven aan het ineenstorten van 's werelds nummer 1, gaat wat ver, maar de 67 van de Engelsman was onder 'normale' omstandigheden nooit genoeg geweest om acht slagen achterstand goed te maken, want zó groot was de marge van Johnson ten opzichte van Rose, en zelfs op zijn meest nabije belager (Brooks Koepka) bedroeg de voorsprong een riante zes slagen.

Zondag moest dus een walk in the park worden voor de man die riant de wereldranglijst aanvoert en die al vier keer won in 2017, waaronder twee WGC's.

De vijfvoudig Europees Tourwinnaar opende echter met twee bogeys die op zijn scorekaart nauwelijks pijn deden, maar het was wel het begin van het einde op een dag die Johnson het liefst zo snel mogelijk vergeet. De afslagen gingen nog redelijk, maar zijn (korte) ijzers en zijn putten lieten hem de hele dag in de steek. Niet één keer wist Johnson birdie te maken in de slotronde en toen er ook nog eens bogeys bij moesten worden geschreven op twaalf, vijftien en de haalbare par-4 zestiende, was de ontmanteling een feit. 

Met een 77 (+5) in de slotronde tekende Johnson voor een van de slechtste slotrondes van een koploper in de geschiedenis van de Tour en daarmee bood hij Rose - die zelf eindigde met vijf birdies op de laatste acht holes - een unieke en nooit meer verwachte kans op zijn tiende Europese overwinning.

Johnson kan het nauwelijks geloven.

Einduitslag

(Foto: Getty Images)