Hoofdklasse Dames: De Pan sluipt naar de top

Gevecht tegen degradatie spannender dan strijd om kruisfinales

romy meekers

De dames van De Pan bivakkeren tot nu toe wat in de luwte van de Hoofdklasse. De Utrechtse landskampioen zag hoe aanvankelijk de Noord Nederlandse alle aandacht opeiste, maar sloop zaterdag terug naar de top door juist die club te verslaan. Daarmee is het laatste kansje op een verrassing min of meer bekeken en blijkt het gevecht tegen degradatie interessanter dan de strijd om de kruisfinales.

Dat laatste klinkt misschien wat vervelend, maar is zeker niet zo bedoeld. Feit is namelijk dat de verhoudingen in de hoofdklasse langzaam weer schuiven naar wat vooraf mocht worden verwacht: de vier topteams die zich redelijk eenvoudig plaatsen voor de kruisfinales. De Noord Nederlandse heeft even het ‘moment of fame’ gehad, maar zal zich ook realiseren dat een derde plaats het maximaal haalbare is. En dan doet de club uit Glimmen het gewoon goed. Wat er onderin gebeurt, is veel onvoorspelbaarder, en op dit moment dus leuker.

Al geldt dat nou eigenlijk weer net niet voor de Hoofdklasse 1 bij de dames. Daar staan Broekpolder en Zeewolde na drie wedstrijden allebei nog op nul. Dat gaat pas veranderen op de laatste speeldag, als de twee zwakke zusters elkaar treffen. Wat de uitkomst dan ook is, die gaat niet verhinderen dat beide teams degraderen naar de eerste klasse.

Zeewolde kwam in de derde speelronde nog aardig voor de dag tegen Wouwse Plantage en haalde in ieder geval de eerste wedstrijdpunten binnen. Die kwamen op naam van Evelien Wijdeveld en Esmee Jones in de derde foursome. Cecile Lauw tekende vervolgens voor de eerste winst in de singles, waar Evelyne van Wijk, Diana Mulder en Evelien Wijdeveld nog een puntje binnenbrachten. Dat mocht allemaal niet baten. Wouwse bouwde de 4-2 marge uit de foursomes gestaag uit, waarna Linda van Poll in de laatste match de winst veiligstelde: 11-7.

Zo ver kwam Broekpolder niet, al deed ook die club het niet onverdienstelijk tegen de Noordwijkse. Nadat die ploeg met een 4-2 voorsprong uit de foursomes was gekomen, werd er met belangstelling gekeken naar het treffen van de twee kopvrouwen, Mayka Hoogeboom en Jennifer Sepers. Twee topspeelsters die aan de weg timmeren en aan elkaar gewaagd zijn. Sepers haalde haar revanche voor de ikke nederlaag in de foursomes en klopte Hoogeboom met 3&2. Verder liet de Noordwijkse het niet komen. Tessa de Bruijn, Sophie van Wijngaarden en Daphne van Son stelden met drie zeges op rij de winst al veilig, waarna Lotte Hoekstra met een halfje en Marloes Smit met dikke winst de zege nog maar cachet gaven: 13-5.

Blijft over in deze poule het treffen tussen Noord Nederlandse en De Pan, oftewel het duel tussen de koploper die nog geen punt had afgestaan en de regerend landskampioen. Daar zorgden in ieder geval Chantal Paassen en Marloes van de Brink voor een verrassing door in de eerste foursome het De Pan-koppel Zhen Bontan en Caroline Karsten te kloppen (3&1). De volgende twee foursomes gingen echter ‘gewoon’ naar De Pan, dat daarmee een 4-2 voorsprong koesterde na de ochtendsessie.

In de middag kreeg de Noord Nederlandse nooit kans om te stunten. Romy Meekers, Zhen Bontan en Caroline Karsten trokken soepel hun singles naar zich toe en stelden daarmee de winst voor De Pan al veilig. Kaylee de Jonge mocht nog iets terugdoen tegen de piepjonge Noa van Beek, waarna de laatste twee partijen ieder een kant op gingen: 12-6.

Veel te sterk

In de Hoofdklasse 2 is de spanning bovenin ver te zoeken. De Eindhovensche en de Haagsche zijn veel te sterk voor de rest. De Haagsche zag als gastvrouw hoe de positie achter de Eindhovensche niet eens in gevaar kwam.

De Brabantse dames maakten korte metten met de Sallandsche (17-1). Daar kwam het enige puntje voor de Sallandsche uit een gehalvede derde foursome. In het vervolg had namens de Eindhovensche alleen Chloë Schreurs enige moeite haar single te winnen. Zij moest tegen Ingrid de Jong naar de achttiende, waar haar ploeggenoten allemaal niet verder hoefden dan de dertiende hole.

In de strijd tegen degradatie boekte Houtrak een cruciale zege op de Rosendaelsche. Beide ploegen stonden vooraf nog op nul, maar de promovendus uit Halfweg trok met minimaal verschil aan het langste eind: 10-8. Na de foursomes leidde Houtrak met 4-2, maar pas daarna werd het echt spannend. Anne Sterre den Dunnen klopte Sophie Teerink (1up), maar dat voordeeltje verspeelde Houtrak snel weer. Godelieve Brasz en Sharon Haarman brachten de Rosendaelsche weer langszij.

De beslissing viel daardoor in de drie slotpartijen. Madele Nydahl en Ghislaine Rootinck waren daarbij doorslaggevend met hun overwinningen om Maaike Kuipers en Emmy Engel. Daarmee kwam Houtrak al op tien punten. De winst van Christine van den Broek kon Rosendaelsche niet meer helpen.

Hoe belangrijk die uitslag uiteindelijk is, moet blijken. Maar feit is dat Princenbosch ook meteen goede zaken deed met een 12-6 zege op de Hilversumsche. De Brabantse dames kwamen al met een 4-2 voorsprong uit de foursomes, waarna de winst in de singles eigenlijk nooit in gevaar kwam. Judith van der Voort en Daphne van Houten boekten eenvoudige zeges, Astrid Beenackers ging nog onderuit, maar Camilla Kars stelde in de vierde single de winst veilig voor Princenbosch.

Daarmee schuift het veld achter de Einhovensche en de Haagsche enorm in elkaar. Hilversumsche, Sallandsche, Houtrak en Princenbosch staan nu alle vier op twee punten, Rosendaelsche is hekkensluiter met nul.

Klik hier voor het verslag van de Heren.

Clubs & amateurs
  • Golfsupport