Machtsgreep Noord-Nederlandse

Noord Nederlandse stunt met geslaagde machtsgreep. Eindhovensche en Haagsche in last.
Competitie Heren

Van onze verslaggever.

Voorspelbaar is de Hoofdklasse Heren dit jaar nauwelijks te noemen. Elke week zijn er wel weer verrassingen die alle voorspellingen logenstraffen. Ook nu weer. De Noord Nederlandse doet een geslaagde greep naar de macht door de Eindhovensche te verslaan. In de andere poule verzekerde Grevelingenhout zich van lijfsbehoud, en moet de Haagsche ineens knokken tegen degradatie.

Noord Nederlandse is na vier speeldagen de verrassende koploper in de Hoofdklasse Heren 1. Die positie dankt de club uit Glimmen aan een verrassende zege op de Eindhovensche, dat een gedoodverfde kandidaat voor de kruisfinales leek.

Op de baan van De Hoge Kleij zorgde de Noord Nederlandse al voor een positieve marge in de foursomes. Youssef El Golli en Walt van der Kolk stelden na een prachtig gevecht op de achttiende een krappe zege veilig op Stan Kraai en Michiel Franken. In de twee andere partijen waren de verschillen veel groter. De ene keer voor de Eindhovensche, de andere keer voor Noord Nederlandse, dat daardoor de ochtendsessie afsloot met een 4-2 voorsprong.

Die verdween als sneeuw voor de zon in de eerste singles. Kraai haalde meteen zijn revanche door El Golli heel snel terug naar het clubhuis te sturen (7&6) en Nick Veldman had weinig moeite met Floris Jan Oosterhof (5&3). Daarmee leek alles te kantelen, maar de Groningers rechtten de rug in de overige partijen. Maurits Noorda, Job Schoenmaker, Walt van der Kolk en Michael Wedema slaagden erin de volle winst te pakken, waardoor Noord Nederlandse uiteindelijk met 12-6 de sterkste was.

De Groningers pakten daarmee meteen de koppositie, al kwam dat mede doordat De Hoge Kleij als gastheer niet in actie kwam. Met drie zeges in vier partijen komen de kruisfinales ineens dichtbij. Dat geldt weer niet voor de Eindhovensche, die met twee nederlagen alle zeilen bij moet zetten om in het toetje van de competitie te mogen uitkomen.

Prettig voor de Noord Nederlandse was ook de puntendeling tussen de Goyer en Broekpolder. Twee concurrenten leverden daardoor een belangrijk punt in. Na de foursomes was Broekpolder nog de bovenliggende partij, met voor de Goyer alleen een zege voor het koppel Vince van Veen en Rody Haije. De koppels Henry Lai/Brayan Schrage en Thomas Tsiafitsas/Hidde Kats sleepten zeges binnen voor Broekpolder, dat daardoor met 4-2 leidde.

In de singles gaf Henry Lai zijn team een prima start, met een zege op Lucas de Groof (3&2), maar daarna ontrolde zich een zinderende partij op de baan van De Hoge Kleij. Vince van Veen, Zeger de Graaf en Rody Haije brachten de Goyer weer helemaal terug en zelfs virtueel aan de leiding. Tsiafitsas zorgde weer voor evenwicht, waardoor alles aankwam op de match tussen Hidde Kats en Kevin Echteld. Die twee kwamen echter niet tot een winnaar, waardoor de hele partij onbeslist eindigde (9-9).

De Hilversumsche boekte een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie. Hekkensluiter Prise d’Eau werd met 10-8 aan de kant geschoven. Na de foursomes was het al 6-0 voor de Hilversumsche, die vervolgens in de singles met zeges van Piet Hein Bakkenes en Samarth Kumar al de overwinning veiligstelde. Dat bleek bijzonder nuttig, want in het vervolg waren de Brabanders de bovenliggende partij. De vier resterende singles gingen allemaal naar Prise d’Eau, maar aan de winst van de Hilversumsche kon dat niets meer veranderen.

In de Hoofdklasse Heren 2 is Grevelingenhout vooralsnog de grote verrassing. De club die vooraf vooral werd genoemd als degradant, is na vier speelronden al vrijwel veilig. Op de baan van de Noordwijkse noteerde de Zeeuwen de derde overwinning, en daarmee is de club nu zelfs even koploper.

Dit keer was de winst van Grevelingenhout evenwel minder verrassend. Het team trof Merwelanden, dat tot nu toe geen wedstrijd had kunnen winnen en ook nu op nul bleef staan. Makkelijk ging het echter niet voor Grevelingenhout, dat uiteindelijk met minimaal verschil zegevierde (10-8).

In deze poule waren de ogen echter vooral gericht op het treffen tussen Haagsche en Houtrak, van oudsher altijd een beladen partij. Dat was nu niet anders, want voor beide teams ging het erom de kansen op de kruisfinales in leven te houden.

Houtrak kwam als winnaar uit de ochtendsessie. De landskampioen pakte vijf van de zes punten en moest alleen in de laatste foursome een puntje inleveren. Met het verhaal achter die score was spannender dan de cijfers deden vermoeden. Elke foursome haalde de achttiende, waar Philip Bootsma en Berry Jole tegen Dario Antonisse en Maarten Slootmaekers een minimale zege veiligstelden (1up). Frank van Hoof en Mike Korver kwamen ook met die marge op de slothole, waar ze uiteindelijk 2up op het bord brachten tegen Nick Nolte en Aron Joustra. In de derde foursome hadden Ronny Giezen en Rogier Mol zelfs nog een putt voor winst, maar moesten tegen Jordi Dahlberg en Victor van Doorn genoegen nemen met een halfje.

Dat de verschillen in kwaliteit minimaal waren, bleek weer in de singles, die veel spanning brachten. Antonisse zette de toon met een ruime zege op Bootsma (4&2), maar het antwoord voor Houtrak kwam van Jole en Korver, die Joustra en Slootmaekers beiden met 3&2 aan de kant zetten. Van Hoof kwam echter te kort tegen Nolte, terwijl Mol het aflegde tegen Van Doorn, waardoor alles neerkwam op de partij van Giezen tegen Dahlberg. Die pot werd eigenlijk beslist op de zestiende hole, waar Giezen met een putt van zo’n vijf meter de hole halvede en met 2up de laatste twee holes in ging. Houtrak was daardoor al zeker van het tiende punt en de zege. Dat Giezen uiteindelijk ook won, maakte alleen de score wat mooier (11-7). Met die zege veroordeelde Houtrak meteen de Haagsche tot de degradatiestrijd.

De Pan diende tot slot Princenbosch een gevoelige nederlaag toe. De Utrechtse club leidde na de foursomes al met 5-1. In de singles hadden de Brabanders vervolgens ook geen antwoord op het spel van hun opponent. Sebastian Dresen, Joep Slagt. Maarten van Mourik en Jan Ottink haalden de volle winst binnen, Jelle Zaanen deelden de punten met Richard Beenackers, waardoor De Pan met 14-4 zegevierde.

Daardoor treedt een verrassend scenario in werking: de aanvankelijke titelkandidaat de Haagsche moet nu met Princenbosch strijden om de tweede degradatieplaats in deze poule. Daarin speelt het onderlinge treffen van komende week op De Pan wellicht een doorslaggevende rol.

Uitslagen H1

Uitslagen H2

Laatste nieuws