Detry knokt zich naar boven

Thomas Detry haalde de cut 'on the number' maar speelde zich vanochtend met een evenaring van het baanrecord (63) overtuigend naar de bovenste regionen van het leaderboard.

Detry knokt zich naar boven

Op donderdag maakte onze jonge zuiderbuur meer bogeys (6) dan birdies (3) en bungelde hij met een 74 onderaan het leaderboard. Op vrijdag herstelde hij zich met een solide 67 (-4), maar hij dacht dat het net niet genoeg was en stapte in de auto naar huis.

Toen bleek echter dat de cut op -1 kwam te liggen en dus zat Detry vanochtend voor dag en dauw in de auto op weg naar Spijk. De oncoventionele voorbereiding deerde hem niet; hij schakelde vanochtend door naar de hoogste versnelling en trapte het gaspedaal tot de bodem in, met een 63 (-8) tot gevolg.

Je ziet het in het moderne golf vaker: spelers die de cut nét halen en zich vervolgens met een twee lage rondes in het weekend naar boven knokken, of zelfs meedoen voor de titel.

Voor Detry is het wellicht te veel gevraagd om morgen in de voetsporen van zijn landgenoot Thomas Pieters te treden – die in 2015 ons Open won – want net als de eerste twee dagen worden er veel birdies gemaakt op The Dutch, ondanks de stevige wind. Aan de andere kant: als je binnen een handvol slagen staat, kan er altijd iets onverwachts gebeuren.

Voor de turn maakte de 25-jarige Belg vijf birdies en op weg naar het clubhuis won hij er nog drie. Een schoonheidsfoutje op hole zeventien stond een foutloze kaart in de weg, maar dat poetste hij met een birdie op de slothole direct weer weg.

Het was zijn negende, en met een 63 (-8) evenaarde hij het baanrecord van Joost Luiten. Wat zijn totaal van -9 morgen precies betekent, is natuurlijk niet bekend, maar je kunt niet meer doen dan de leiders het vuur aan de schenen leggen, hopen dat ze links of rechts wat steekjes laten vallen en het gat met opnieuw een lage ronde te overbruggen is.

'Het was vandaag simpel en goed', aldus Detry. 'Ik sloeg veel fairways en greens en maakte meer putts dan gisteren. Hopelijk kan ik daar morgen mee doorgaan, en is er net zoveel rood in de baan (lees: Belgische toeschouwers) als rood op de kaart (lees: birdies).' 

Leaderboard