Binnen de touwen bij de Ryder Cup - III

Richard Lourens is deze week actief als marshal op Le Golf National. Exclusief voor Golfers Magazine houdt hij een dagboek bij. 'Koorts loopt op'

ryder cup

Vandaag, donderdag, werd het een compleet gekkenhuis op en rond de baan. De Amerikanen starten op hole 1 om 10:30 en de Europeanen op hole 10. Je kon op de holes 1 t/m 9 voornamelijk U-S-A horen en op 10 – 18 Olé Olé Olé Olééé.

De komst van Tiger Woods maakt ook bij de Europeanen veel los. Het is en blijft een fenomeen. Duizenden mensen lopen met ‘zijn’ flight mee. Àls je al wilt proberen een handtekening van hem te krijgen tijdens het passeren van green naar tee, dan staan daar massa’s (wel 5 rijen dik) mensen voor je. Deze mensen zijn daar gaan staan terwijl Tiger nog 3 holes daarvoor aan het spelen was. Wie het eerst komt….

Om voor deze foto heel dicht bij ‘het blauwe touw’ te staan had ik de hulp van een Nederlandse marshal die me een plekje aanwees. Nu maar wachten of Tiger aan de linkerkant van het pad of…. aan de rechterkant (míjn kant) zou langskomen. Het werd dus …. links ;(

En dit is alleen nog maar een trainingsrondje. Maar wèl een waar er geen grapjes meer worden gemaakt door de spelers onderling. Waren de dinsdag en woensdag nog wat ‘speelser’, Vandaag zijn er ‘strakkere gezichten’, ook bij de caddies. Vice-captains maken aantekeningen en er wordt nu eerder gekeken naar elkaars ‘lijn’ met het putten.

De spelers oefenen met putten niet alleen de lijnen naar de hole, maar caddies steken ook tees in de green om van verschillende hoeken van de green de glooiingen en snelheid te zien. Telkens als een Amerikaanse speler dan ook met zijn bal een tee raakt gaat er een oorverdovend gejuich op. Het is waar….. de Amerikanen zijn nèt wat luidruchtiger dan de Europeanen.

Dat het een waar spektakel is wordt nu steeds duidelijker voor iedereen. Onze teamleader Jacques loopt wat driftiger heen en weer om te kijken of we goed staan, goed opletten en vooral de ‘blauwe touwen’ goed bedienen.

Deze zijn bedoeld om de mensen a) op een afstand te houden zodat spelers goed van de ene naar de andere hole kunnen lopen en b) om ervoor te zorgen dat toeschouwers niet zomaar de baan oplopen.

Kilometers blauw nylon touw. En of we ook maar goed willen opletten welke mensen wèl en niet binnen de touwen mogen. Zie hieronder….. en waar het getal 1 staat kan ook 2 t/m 18 staan. Èn dan hebben we het nog niet gehad over VIP-armbanden en veelkleurige koorden waar pasjes aan hangen. … groen, wit roze en geel.

Dus een hole-marshal moet hele goede ogen hebben om in één ogenblik te zien wie er zijn toegestaan binnen de touwen.

Heeft u meegeteld? Zo’n 25 stuks….. en nu zijn ze al verspreid, maar als ze allemaal bij de teebox staan met een paar duizend toeschouwers erbij…… En wellicht glipt er wel eentje tussendoor, maar er zijn genoeg security mensen die dat zullen opmerken.

Wat voelen we ons groot als we met ons uniform aan binnen de touwen staan. Je hebt een verantwoordelijke taak in het verzorgen dat alles voor iedereen zo goed mogelijk verloopt.

De spelers en caddies mogen geen last van ons hebben, de toeschouwers moeten alles goed kunnen zien. We mogen zeker niet voor tv-camera’s gaan staan, maar ook niet voor de fotografen. Eigenlijk moeten we onzichtbaar zijn en weer tevoorschijn komen als het hele circus van een flight weer een teebox of green verlaat. Maar ja, je vergeet weleens even iets als bijvoorbeeld Tiger Woods of Rory McIlroy voorbij komen. Het ultieme zou zijn om een ‘selfie’ te maken met alle helden. Zowel de Amerikanen als de Europeanen, maar onze Jacques houdt streng toezicht….. en zo hoort het ook.

Wat wel mag is, tijdens je pauzes, selfies met fans. Daar gaat een van de volgende blogs over. Er zijn nogal wat bontgekleurde toeschouwers die op de baan rondlopen en het nèt even wat vrolijker maken..