Man tegen man: The Match

Tiger Woods en Phil Mickelson binden vanavond (vrijdag 23 november) de strijd met elkaar aan. Man-tegen-man in een showwedstrijd om heel veel geld.

the match

Ik weet het niet, maar écht leven wil de langverwachte match maar niet bij me, en natuurlijk probeer ik te achterhalen waar dat nou door komt. Immers, de marketingmannen achter The Match doen er alles aan de wedstrijd te 'hypen' en Tiger vs Phil is natuurlijk altijd een mooi affiche. Eén keer mocht ik beide mannen live volgen toen ze een tweebal vormden. De laatste ronde van The Masters 2009 was het, ze deden niet meer mee voor de overwinning, maar het publiek stond rijendik langs de touwen en leefde mee alsof het groene jasje én de claret jug op het spel stonden. Ook ik voelde het kippenvel dik op mijn armen staan. Tiger en Phil. Samen. In een flight. Wauw!

Maar nu wil het dus nog niet echt leven...

Is het de gespeelde rivaliteit tussen de twee iconen? Jaren geleden was de animositeit echt. Echter in elk geval. Hoewel er meer uitdagers waren is de rivaliteit tussen Mickelson en Woods de grootste van hun generatie. Mickelson heeft een geweldige carrière, maar had nog zoveel meer gewonnen als hij niet toevallig in het tijdperk Tiger op zijn best was. Dat steekt. Net zoals het vijfvoudig Majorwinnaar Mickelson evengoed lukte om onder de huid van de veertienvoudig Majorwinnaar te komen. Natuurlijk botsten de twee regelmatig en waren het niet elkaars beste vrienden, maar met het verstrijken van de jaren kwamen de twee rivalen dichterbij elkaar waardoor het trashtalken van de afgelopen weken niet heel erg echt overkomt.

Is het het exorbitant hoge prijzengeld dat op het spel staat? De negen miljoen dollar mag dan goeddeels naar goede doelen gaan, het heeft ergens toch iets vulgairs. De foto die beide spelers lieten maken achter een grote berg bankbiljetten onderstreepte dat nog eens. Dat er door het duo flink gewed wordt op allerlei side-games – zo staat er alleen al twee ton op een birdie van Mickelson op hole 1 – en dat een deel daarvan vast uit eigen zak komt, maakt het er niet veel beter op. Hoe goed het misschien ook is voor de spanning, het voedt vooral het gevoel dat beide mannen geen idee hebben wat de waarde van geld nu werkelijk is. In één wedstrijd gaat net zoveel geld om als in bijna een heel seizoen op de LET, om maar eens wat te noemen. Niet dat je dat W&M aan kan wrijven – marktwerking enzo – maar het is wel héél erg veel geld.

Is het het pay-per-view principe, dat in feit samenhangt met voornoemde? Als je een wedstrijd als deze door marketeers mede verantwoord hoort worden met de opmerking dat het bedoeld is 'to grow the game', dan is het op zijn minst bijzonder dat je voor dat potje matchplay twintig dollar af moet tikken. Het is dezelfde marketingtaal waarmee The Open achter de decoder verdween en de BBC – en hen zonder betaald abonnement – met nagenoeg lege handen achterliet. Groeien doet golf van uitzendingen op het open net, of in elk geval zonder extra bijbetaling bij al bestaande abonnementen. Wat dat betreft mogen we ons in Nederland gelukkig prijzen. Abonnees van Ziggo Sport kunnen de hele wedstrijd binnen hun abonnement live zien, het slot van de wedstrijd is zelfs te zien op het open kanaal en dus voor iedereen.

Ik heb geen idee wat het precies is waarom ik niet zit te popelen van ongeduld, maar reken maar dat ik vrijdagavond toch de tv aanzet en er eens goed voor ga zitten. Want het blijven wel Tiger en Phil, twee van de beste spelers van de afgelopen decennia in een man-tegen-man-gevecht met door drones geschoten beelden, spelers en caddies die met een microfoon op lopen...

Ik geloof dat ik er toch zin in begin te krijgen.

Afslag op
  • Getty Images