Deze Week: Anne van Dam in Evian Championship

Nieuwe test voor Nederlandse nummer een ... Laatste World Golf Championship van 2019 in Memphis zonder Woods en Lowry ... EK dames-amateurs in Engeland
Evian Golfclub

Majors

Kampioenschap: The Evian Championship
Data: 25 - 28 juli 2019
Baan: Evian Resort Club, Evian-les-Bains, Haute-Savoie (Fra)
Lengte: 5.965 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 4.100.000
Nederlanders: Anne van Dam
Laatste vijf resultaten Anne van Dam: mc - 71 - mc - 15 - 67
Beste prestaties Nederlanders in The Evian Championship: Christel Boeljon deed vier keer mee en miste vier keer de cut. Dewi-Claire Schreefel plaatste zich in 2013 niet voor het weekeinde en een jaar later eindigde ze als 70ste. Met een 37ste plaats (72-70-68-74) in het kampioenschap van 2018 behaalde Anne van Dam het beste Nederlandse resultaat. Een jaar eerder had ze de cut niet gehaald.
Winnares in 2018: Angela Stanford (VS)
Laatste winnaressen: 2018 - Angela Stanford (VS), 2017 - Anna Nordqvist (Zwe), 2016 - In Gee Chun (Z-K), 2015 - Lydia Ko (N-Z), 2014 - Hyo Joo Kim (Z-K)
Televisie: Op woensdag 31 juli zendt Ziggo Sport Golf van 21.30-23.00 uur een ruime samenvatting uit.
Bijzonderheden: In 2013 kreeg het Evian Masters een nieuwe naam en een nieuwe status: The Evian Championship werd het vijfde Majors van het vrouwengolf. Daarbij kwam dat de baan - gelegen aan het Meer van Genève -  een ingrijpende redesign kreeg.
Allemaal mooi, omdat dit een van de beste, charmantste, sfeervolle kampioenschappen van het jaar is. Alleen weer jammer dat het volgende (en laatste) Major een week later al wordt gespeeld: het AIG Women's British Open op het Engelse Woburn.
Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour
 

World Golf Championships

Toernooi: FedEx St. Jude Invitational
Data: 25 – 28 juli 2019
Baan: TPC Southwind, Memphis, Tennessee (VS)
Lengte: 6.618 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 10.250.000
Punten Race to Dubai: 9.000
Mooie namen: Brooks Koepka, Dustin Johnson, Rory McIlroy, Justin Rose, Jon Rahm, Justin Thomas en Tommy Fleetwood. Er doen niet meer dan 63 spelers mee en er is geen cut. Van de grote afwezige namen vallen vooral die van Open-kampioen Shane Lowry (die dinsdagmiddag nog een persconferentie gaf in Dublin en die kennelijk ook nog niet is uitgefeest), Tiger Woods, Francesco Molinari en Rickie Fowler op.
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018: Justin Thomas (VS)
Laatste winnaars: 2018 - Justin Thomas (VS), 2017 - Hideki Matsuyama (Jap), 2016 - Dustin Johnson (VS), 2015 - Shane Lowry (Ier), 2014 - Rory McIlroy (N-I)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-1.00 uur. Zaterdag en zondag van 18.00-24.00 uur
Bijzonderheden: Na negentien jaar een een groot aantal mooie kampioenschappen bestaat het Bridgestone Invitational niet meer en heeft de golfwereld vooralsnog afscheid genomen van de Firestone Country Club in Akron, Ohio. Sterker, voor het toernooi aldaar in 1999 onderdeel van de Word Golf Championships werd, was de baan gastheer van de World Series of Golf. Een traditie gaat met andere woorden verloren.
Maar goed, FedEx dat veel geld steekt in de PGA Tour, wilde een eigen groot kampioenschap en dus kreeg het reguliere toernooi in Memphis, waar ook het hoofdkantoor van de pakjesbezorger staat, een hogere status.
De TPC Southwind is een min of meer 'gewone', typisch Amerikaanse course waar target golf het recept is. De uitdaging zit 'm vooral in de waterhindernissen die op elf holes in het spel komen. Voeg daarbij nog een behoorlijk aantal doglegs. De in 1988 geopende course is overigens al sinds 1989 gastheer van de St. Jude Invitational. 
Wie wonnen daar dan de afgelopen jaren? Dustin Johnson in 2018, Daniel Berger in 2016 en 2017, Fabian Gomez in 2015 en Ben Crane in 2015. Het veld was meestal niet geweldig omdat het toernooi de week voor het U.S. Open werd gespeeld. A propos: Berger, Gomez en Crane doen niet mee omdat hun ranking te laag is.
En dan nog dit: Na de FedEx St. Jude Invitational staan er nog twee reguliere toernooien van de PGA Tour op de kalender. Daarna beginnen de play-offs.
Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


PGA Tour

Net als vorige week heeft het Amerikaanse circuit een schaduwtoernooi. Van 25 - 28 juli wordt op de Montreux Golf & Country Club bij Reno, Nevada het met 3,5 miljoen dollar gedoteerde Barracuda Championship gespeeld.
De spelsoort is anders dan we gewend zijn: aangepast Stableford. Een albatross is acht punten waard, een eagle 5, een birdie 2 en een par nul. Een bogey kost je een punt en een double bogey of erger drie.
Meer informatie en vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


Challenge Tour

Weekje rust voor de heren. Van 1 - 4 augustus staat het Fins Challenge Open op het programma.
Ranking
Meer informatie


Asian Tour

Het volgende meetellende kampioenschap is het Indonesisch Open dat van 29 augustus – 1 september wordt gespeeld.
Kalender 2019


Symetra Tour

Er zit 125 duizend dollar in de pot van het CDPHP Open, dat van 26 - 28 juli in Albany, de hoofdstad van de staat New York, wordt gespeeld.
Meer informatie en vanaf vrijdag 9.00 uur Live Scoring via website Symetra Tour


Pro Golf Tour

Golfclub St. Pölten, ten westen van Wenen, is van 24 - 26 juli gastheer van het Raiffeisen Open. Er zit deze week dertig mille in de prijzenpot.
Vanaf woensdag scoring via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Deze tweede divisie van het Europese golf slaat van 25 - 27 juli de tenten op in Rome voor het met veertigduizend euro gedoteerde Nazionale Open.
Vanaf donderdag scoring via website Alps Tour


Amateurs

Het Europees Kampioenschap voor vrouwen wordt van 24 - 27 juli gespeeld op de Parkstone Golfclub bij het Zuid-Engelse Bournemouth.
Zhen Bontan, Romy Meekers, Danielle Modder en Anouk Sohier komen namens Nederland aan de start van het 72-holes kampioenschap. Voor Bontan wordt het een van de laatste toernooien als amateur; de speelster van 'de Pan' kondigde vorige week aan, aan het eind van het jaar professional te worden. 
Vanaf woensdag 10.00 uur Live Scoring via website Europese Golf Associatie

In Tsjechië staat deze week van 25 – 27 juli het European Young Masters op het programma. Beschouw dit maar als het officieuze EK voor junioren.
Vanaf donderdag 10.00 uur Live Scoring via website Europese Golf Associatie

Laatste nieuws