KLM Open-winnaar Brand Jr. overleden

Gordon Brand Jr. werd zestig jaar. Hij won acht toernooien op de Europese Tour.
Gordon Brand Jr/

De Schot was in het KLM Open van 1987 op Hilversum de beste. Hij won met een score van 272, zestien onder par. Dat was één slag beter dan de Engelsman David A. Russell.

Een week voor het KLM Open miste Gordon Brand Jr. nog de cut in het door Nick Faldo gewonnen Open Championship op Muirfield.

‘Ik ben in het weekeinde gebleven om te oefenen en heb in het tentendorp een ijzer-1 gekocht. Die heeft mij op de smalle bosholes van Hilversum flink geholpen’, zei hij een jaar later in een voorbeschouwing op het KLM Open tegen GOLFjournaal.

Brand Jr. woonde in het Engelse Bristol, maar zijn wieg stond in het Schotse Kirkcaldy. Daar werd hij op 19 augustus 1958 geboren als zoon van een golfpro.

Het nieuws van zijn overlijden werd verspreid door de Europese Staysure Senior Tour. Gordon Brand Jr. zou deze week op The Londen Club het PGA Seniors Championship spelen. Tijdens het 100ste KLM Open van volgende maand was het de bedoeling dat hij een van de eregasten was, net als tal van andere oud-winnaars.

De toevoeging Junior was overigens het gevolg van het feit dat er in de jaren tachtig nog een Gordon Brand op de Europese Tour speelde. Deze Engelsman werd Gordon J. Brand genoemd of Yorkshire Brand omdat hij in dat deel van Engeland een boerderij had.

Gordon Brand Jr. won zoals gezegd acht keer op de Europese Tour en hij kwalificeerde zich in 1987 (mede door zijn zege op Hilversum) en in 1989 voor het Europese Ryder Cup team. In ’87 behaalde Europa op Muirfield Village in Ohio de eerste zege op Amerikaanse bodem. In ’89 werd het op The Belfry bij Birmingham een draw.

De Schot was in 1992 op Noordwijk dicht bij een tweede titel in ons land. In het Heineken Open eindigde Gordon Brand Jr. net als Bernhard Langer op elf onder. De Engelsman Mike McLean leek met -13 de winnaar te zijn, maar hij had op de elfde hole een braamrank verlegd en dat kostte hem twee strafslagen.

Langer won de play-off overigens met een par op de tweede extra hole.

Gordon Brand Jr. speelde vanaf 2008 regelmatig op de Europese Senior Tour. Op dit circuit behaalde hij twee zeges.

In het Jersey Open van 1986 op La Moye (en niet in 1996 zoals op de website van de Tour staat, red.) vestigde Gordon Brand Jr. een bijzonder record voor de Europese Tour: hij maakte vier eagles in één ronde.

Tijdens het Open Championship op Royal Portrush was Gordon Brand Jr. nog te horen in een rol die hij al jaren met verve vervulde: die van reporter tijdens het on course radio-verslag.

Laatste nieuws