Kouwenaar klaar voor U.S. Amateur

Minder dan 24 uur voor zijn vertrek naar North Carolina versloeg amateur Koen Kouwenaar op The Dutch een veld vol met pro’s.
Koen Kouwenaar

De 21-jarige speler uit Best, veertigste op de amateur-wereldranglijst, opende dinsdag The Dutch Futures met een level par 71, maar voegde daar een dag later een strakke 66 aan toe.

‘In de eerste ronde maakte ik een paar stomme double bogeys’, zegt hij. ‘Gelukkig deed ik het woensdag een stuk beter: zes birdies voor vijf onder.

Met een score van 137 had Koen Kouwenaar drie slagen voorsprong op de rest van het veld. Een betere manier om de voorbereiding op het U.S. Amateur af te sluiten was bijna niet denkbaar.

Het belangrijkste amateurkampioenschap ter wereld wordt van 12 – 18 augustus gespeeld op Pinehurst. De 36-holes strokeplaykwalificatie – met 312 deelnemers – vindt plaats op Pinehurst # 2 en #4.

Het hoofdtoernooi, met de beste 64 spelers, wordt alleen op Pinehurst #2 gespeeld.

De uit 1972 stammende baan met veel hoger gelegen greens was in 1999 (winnaar Payne Stewart), 2005 (Michael Campbell) en 2014 (Martin Kaymer) gastheer van het U.S. Open. In 2008 won Danny Lee er het U.S. Amateur.

‘Ik heb als deel van mijn voorbereiding de overwinning van Martin Kaymer bekeken’, zegt Kouwenaar. Hij is donderdagochtend naar de VS vertrokken.

‘Vrijdag is een dag om te acclimatiseren. Zaterdag en zondag staan in het teken van oefenronden.’

Op maandag 12 augustus begint de Nederlandse nummer een het kampioenschap om 9.10 uur Amerikaanse tijd (15.10 uur in ons land) op Pinehurst #4. Een dag later start hij op #2 om 14.25 uur.

‘Meedoen aan het U.S. Amateur was een van mijn belangrijke doelstellingen voor het seizoen’, zegt Kouwenaar, die onder anderen Inder van Weerelt als coach heeft. Maar in de VS is Taco Remkes, in die dienst van de NGF, de man die hem begeleidt.

‘Om rechtstreeks te worden toegelaten tot het kampioenschap moest ik eind juli in de top-50 van de World Amateur Golf Ranking staan.’

‘Aan het begin van het jaar stond ik nog rond de driehonderdste plaats. Er was dus wel wat werk te verrichten.’

De zege in het Internationaal Spaans Amateurkampioenschap was een belangrijke stap in de goede richting. ‘En met de kwartfinaleplaats in het Brits Amateur was het in principe rond. Toen ik daags na The Open de nieuwe ranking zag, wist ik dat het goed zat.’

Op Pinehurst draagt Kouwenaar zijn tas zelf. ‘Taco Remkes heeft aangeboden te caddiën. Ik heb er goed over nagedacht, maar ik heb in een groot toernooi nog nooit een coach als caddie gehad. Waarom nu dan wel? Ik denk dat zo’n verandering mij niet gaat helpen.’

Na het U.S. Amateur staan er nog een paar mooie uitdagingen op het programma van Koen Kouwenaar. Van 4 – 7 september verdedigt hij op Hilversum zijn Nationaal Open-titel. Een week later staat op The International het KLM Open op het programma. Vorig jaar miste hij met 74-70 de cut op The Dutch.

En dan is er nog van 3 – 6 oktober het Open de España op het Madrileens Club de Campo. Winnaars van het Internationaal Spaans Amateurkampioenschap krijgen een invitatie voor het Spaans Open.

Plannen om nu al pro te worden zijn er niet. ‘Ik ben 21. Dit jaar heb ik behoorlijk wat progressie gemaakt, maar mijn spel kan zeker nog beter worden.'

'Ik sla mijn drives iets verder dan gemiddeld en het putten (Hayo Bensdorp van Robert-Jan Derksens putting academy is zijn coach, red.) is misschien wel het onderdeel dat dit jaar het meest is verbeterd.' 

'De rest van mijn korte spel moet op een nog hoger niveau komen. De overgang naar de pro’s komt als ik voel dat ik Europese Tour-waardig ben.’

Laatste nieuws