Langzaam aan, maar waar is het Shot Clock Masters gebleven?

De discussies over langzaam spel worden harder en harder. Voor- en tegenstanders van maatregelen staan zo onderhand lijnrecht tegenover elkaar.
Miguel Vidaor

In dat verbale geweld van tal van topspelers wordt één ding vergeten: het Shot Clock Masters dat vorig jaar juni in Oostenrijk werd gespeeld.

De eerste speler in een groep kreeg vijftig seconden om de bal te slaan of te putten. De tweede en/of derde man had veertig seconden. Daarnaast had iedere speler de kans om twee keer in een ronde een ‘time out’ aan te vragen. Dat leverde hem veertig extra tellen op.

Het resultaat? Er werd goed gespeeld en de ronden duurden gemiddeld tot 55 minuten korter dan wat een driebal over het algemeen op de Europese Tour nodig zou hebben. Geen wonder dat de reacties ronduit positief waren.

In de aanloop naar het KLM Open 2018 sprak ik de toernooi-directeur van de Europese Tour, Miguel Vidaor, onder andere over het toernooi in Oostenrijk. Dit was hoe ik hem een jaar geleden in Golfers Magazine citeerde :

‘Ik was als referee in Oostenrijk’, zegt Miguel Vidaor (foto boven). ‘En het Shot Clock Masters was as a breath of fresh air. Maar om dat in elk toernooi zo te doen, dat is in feite onmogelijk. Vergeet niet dat het veld uit 120 man bestond, in plaats van 156.'

'Er waren twintig referees, terwijl dat er normaal een stuk negen zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de apparatuur, de buggy’s en een sterk wifi-netwerk. In Oostenrijk had de baan een oppervlakte van zeventig hectare. Al met al brengt dat veel kosten met zich mee.’

‘Ik kan je wel zeggen dat er meer toernooien als het Shot Clock Masters op de kalender zullen komen. In 2019 zijn dat er inclusief Oostenrijk zo goed als zeker twee.’

Maar waarom worden er tijdens andere toernooien niet meer strafslagen uitgedeeld? Waarom komen notoire langzame spelers er ogenschijnlijk mee weg?

‘Dat woord “ogenschijnlijk” geeft weer waar het om gaat’, aldus Vidaor. ‘Want er gebeurt wel degelijk iets. Als ik aan mijn collega’s vraag om een lijstje met de tien langzaamste spelers samen te stellen, dan zul je heel vaak dezelfde namen zien.'

'Maar we zijn met een systeem begonnen waarbij zogenaamde bad times forse boetes opleveren. En bij herhaling worden die verdubbeld. Er zijn spelers die nu (eind augustus 2018, red.) al op zo’n twaalfduizend euro zitten. En vanwege die verdubbelingen kan dat aan het einde van het seizoen echt heel stevig zijn opgelopen. Ik kan je zeggen dat het werkt.’

‘Wat we echter niet kunnen doen, is om de usual suspects steeds op de voet te volgen. Dat is met een maximum van negen referees per toernooi niet te doen.’

Maar waar is dat toernooi gebleven en waarom zijn er geen twee Shot Clock Masters, waar Vidaor vorig jaar over sprak?

Als je de Media Guide 2019 van de Europese Tour bekijkt, dan zie je dat ‘Oostenrijk’ eigenlijk vorige week op de kalender had moeten staan: de uitslagen van de afgelopen jaren staan namelijk vermeld voor het Tsjechisch Masters van deze week. Maar er werd niet gespeeld. Waarom?

Tijd om dat aan de director of communications van de Europese Tour, Scott Crockett, te vragen. Uit zijn reactie blijkt dat het inderdaad de bedoeling was geweest om van 8 – 11 augustus in Oostenrijk te gast te zijn. Maar de organisatie kreeg de zaken niet rond.

‘We zijn hoopvol als er om gaat het toernooi in 2020 nieuw leven in te blazen’, was vervolgens Crocetts voorzichtige omschrijving.

Tja. Daarmee kunnen we alle kanten uit.

Laatste nieuws