Afscheid van de kampioen in 1974

Voormalig KLM Open-kampioen Brian Barnes overleed eerder deze week op 74-jarige leeftijd.

Brian Barnes

De Schot Barnes pakte de titel 45 jaar geleden op Hilversum met een score van 211 slagen, vijf beter dan de (Nederlandse) Engelsman Peter Oosterhuis, de Ier Eddie Polland en de Nieuw-Zeelander Simon Owen.

Vanwege slecht weer werd de vierde ronde op de par-74 (!) bosbaan afgelast.

‘Maar’, zei Barnes tegen de verslaggever van het Maandblad Golf, ‘zeg gerust dat ik een grote mond heb als je dat wilt, maar gezien de manier waarop ik speelde, geloof ik waarachtig niet dat iemand mij nog had kunnen pakken.’

Brian Barnes was een zeer extroverte en ook vaak zeer omstreden man die de ‘powers that be’ met enige regelmaat tegen zich in het harnas joeg. Maar op momenten dat het moest, liet de schoonzoon van Brits Open-kampioen Max Faulkner zijn stokken spreken.

Gedenkwaardig was bijvoorbeeld de Ryder Cup van een jaar na het door hem gewonnen Dutch Open op Laurel Valley in Pennsylvania.

In deze editie waren er twee singles-sessies. In de ochtend nam Barnes het op tegen Jack Nicklaus – en hij won met 4 en 2. Dat beviel de grote kampioen in het geheel niet en hij wilde in de middag weer tegen de Schot in het strijdperk treden.

Dat gebeurde, maar Brian Barnes won wéér, nu met 2 en 1.

Pagina van Brian Barnes op de website van de Europese Tour

Tour
  • Getty Images