KLM Open: Genoeg om voor te spelen

Kouwenaar zet beste score van de middag neer

luiten

Er zijn jaren geweest dat de eerste ronde slechter verliep voor de Nederlandse deelnemers aan het KLM Open. Goed, mannen als Davey Porsius (+12), Max Albertus (+8) en Dario Antonisse (+7), Jurrian van der Vaart (+6) of Dylan Boshart (+5) hadden hun toernooistart vast anders voor zich gezien, maar na achttien holes staan opvallend veel landgenoten aan de goede kant - of anders in elk geval in de buurt van - de cutline. 

Maar liefst negen Nederlanders zouden de schifting overleven als die vandaag zou vallen. 

In de ochtend profiteerden Joost Luiten, Reinier Saxton en vooral Rowin Caron optimaal van de vrijwel ideale omstandigheden. 

In de middag trok de wind aan en gingen de scores omhoog, maar ook daarin waren er landgenoten die een prima score binnenbrachten.

Johannes Veerman tekende voor een prima drie onder par, en was daar zeer over te spreken.

'Het was lastig vanmiddag. De wind was tricky en je moest echt op het goede deel van de green zien te landen wilde je een kans hebben op birdie. Ik speelde wat aanvallender dan mijn flightgenoten en had daardoor kortere ijzers naar binnen, dat hielp zeker. Met deze score in deze omstandigheden ben ik zeker tevreden. Morgen alle kansen om nog een goede ronde te spelen.'

Ook Maarten Lafeber keek tevreden terug op zijn openingsronde, met daarin een ontmoeting met zoon Guus op hole 13, al had hij liever onder par gefinisht en wist hij dat dat er ook in had gezeten.

'Ik stond snel op drie onder par, al voelde het niet per se heel goed allemaal. Ik ben vooral ook blij dat ik op achttien nog een birdie weet te maken om op level par te eindigen, dan stap je toch anders van de baan. De omstandigheden waren lastig, de baan speelt veel moeilijker dan ik hier gewend ben, en de scores in de middag waren ook een stuk hoger dan in de ochtend zoals je ziet. Ik was hier vanochtend vroeg om alvast wat te putten en toen stond er echt geen zuchtje wind, maar je weet dat dat er ook bij hoort. Morgen schijnt het de hele dag wat harder te gaan waaien. We zullen zien wat er dan gaat gebeuren.'

De beste score van de middaggroep, kwam echter pas binnen in de allerlaatste flight en minuten voor de zon onder ging. Amateur Koen Kouwenaar (foto) speelde een - naar eigen zeggen - bijna saaie ronde op weg naar een foutloze vier onder par, de laagste score van de middaggroep.

'Ik raak achttien greens en kom eigenlijk nergens in de problemen. Ik heb een wat langere putt om mijn par te redden, maar voor de rest was het eigenlijk best wel saai. Ik speelde goed en maak een paar birdies. Tsja, wat kan ik zeggen? Ik voelde me goed, heel rustig ook, heel anders dan vorig jaar. De eerste dertien holes stond er nog flink wat wind, daarna ging deze wat liggen. Het had eigenlijk nog wel wat lager kunnen zijn, maar natuurlijk ben ik hier heel tevreden mee. Het was allemaal heel solid.'

Naast al genoemde landgenoten openden ook Sven Maurits (-1), Kiet van der Weele (-1) en Wil Besseling (L) aan de goede kant van de cutline. 

Niet voor alle Nederlanders verliep de eerste ronde volgens planning.

'Ik was twee onder par met nog vijf holes te spelen', aldus topamateur Dario Antonisse die tot een paar holes voor het einde bezig was aan een uitstekende ronde, maar uiteindelijk genoegen moest nemen met +7 en een plaats in de achterhoede van het veld.

'Ik had al een aantal kansen om lager te gaan gemist en kwam wat meer in de teleurstelling.  Op hole vijf en hole zes vind ik de fairway maar sla ik hem op de ene hole het water in, en op de ander de bunker in. De wind kwam veel harder opzetten dan ik had verwacht en dat leidde tot een dubbel en een bogey. Daarna had ik op zeven een drieputt van ongeveer zeven meter, maak ik op acht uit de bunker bogey en is mijn bal in de rough op negen nooit meer teruggevonden. Dertien holes lang zat ik echt in de flow, en ineens was het weg'.

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport