Rahm schrijft geschiedenis

Jon Rahm verdedigde met succes zijn titel in het Spaans Open en deed dat in stijl.

Rahm schrijft geschiedenis

Club de Campo Villa de Madrid was de baan waar de grote Seve Ballesteros 24 jaar geleden zijn vijftigste en laatste titel won. Een historische plek dus, en dat was precies wat Rahm er vandaag ook deed: historie schrijven.

Voor zijn eerste vijf overwinningen op de Europese Tour had Seve 49 toernooien nodig, Rahm deed het in tien minder. Daarnaast was hij de eerste sinds Max Faulkner in 1953 die zijn titel in het Spaans Open succesvol verdedigde.

De 24-jarige Spanjaard begon de slotdag met vijf slagen voorsprong en maakte er – na een aantal gemiste birdieputts – met een eagle op hole-5 al snel zeven van. De nummer 5 van de wereld keek vervolgens niet meer om liet de rest van het veld vechten om de tweede plaats.

Alleen op de par-3 zeventiende verslapte de focus even en moest hij een drieputt bogey noteren, maar toen de rookwolken waren opgetrokken stond er voor Rahm een 66 (-5) op de kaart voor een totaal van -22 – een evenaring van de beste score in het Spaans Open ooit en op de Europese Tour dit seizoen.

Zijn flight- en landgenoot Samuel Del Val, wiens naam 1408 plaatsen lager op de wereldranglijst staat, hield zich razend knap staande in al dit geweld. Hij zag weliswaar de ervaren Cabrera Bello voorbij komen (die met vijf birdies op zijn laatste zes holes beslag legde op de tweede plaats), maar zijn 68 (-3) was genoeg voor het podium. Een volledig Spaans podium.

Maar het grote applaus was er natuurlijk voor Jon Rahm, die met zijn overwinning (zijn derde van het seizoen al weer) en passant ook de leiding in de Race to Dubai overnam. 

'Ik was nerveus, maar rond hole 13 begon ik er vertrouwen in te krijgen en kon ik genieten. Ik heb nu al zin in volgend jaar, om te kijken of ik er drie op rij van kan maken', aldus de Spanjaard, die morgen weet of hij de nieuwe nummer-4 van de wereld is.

Leaderboard

Tour
  • Getty Images