Golfbuddy aim L10V: pratende laser

De spreekfunctie is misschien de opvallendste feature, maar deze compacte laser rangefinder heeft veel meer in huis dan deze gimmick.
GolfBuddy L10V: pratende laser

Oké, een pratende laser rangefinder is een wereldprimeur. En op een par-3 is het best handig dat alle flightgenoten meteen weten hoe ver het naar de vlag is. (Als ze tenminste luisteren naar wat de Golfbuddy aim L10V te zeggen heeft en niet druk in hun tas op zoek zijn naar een nieuwe tee of banaan.)

Maar na de eerste kennismaking met deze grappige gimmick zetten we de damesstem eerst zachter en vervolgens helemaal uit. Je ziet de afstand immers ook in het duidelijk afleesbare LCD scherm en als iemand anders aan zijn swingroutine is begonnen, wil je niet dat ze erdoorheen begint te babbelen.

Het aantal meters tot het doel wordt met grote cijfers weergegeven, maar voor golfers met slecht zicht, of als het begint te schemeren of erg bewolkt is, kan de stemfunctie beslist een uitkomst zijn. Met één druk op de knop krijg je luid en duidelijk een vocale bevestiging van de gemeten afstand – in het Engels, maar je kunt wel kiezen voor yards of meters.

De aim L10V is zeer compact en weegt slechts 155 gram. Door het ergonomische design en de rubberen bekleding ligt hij toch goed in de hand en schiet je eenvoudig doelen tot achthonderd meter – tot op een meter nauwkeurig.

De lens vergroot zes keer en een handige trilfunctie bevestigt dat je het doel gevonden hebt. Het lcd-scherm is groter dan bij vorige generaties, zodat de afstanden duidelijk zijn af te lezen. Je kunt kiezen voor drie instellingen: standaard, vlag en scan (afstand tot alle doelen waar je langs gaat).

De laser is uitgerust met een slope-functie die afstanden 'corrigeert' voor hoogte, wat handig is in oefenronden. De knop waarmee je deze hulp uitschakelt, is duidelijk zichtbaar, zodat je geen gezeur hebt in wedstrijden of qualifying ronden.

Om de batterij te sparen, schakelt de laser zich na tien seconden automatisch uit.

De behuizing van de L10V is waterafstotend (IPX4), zodat je 'm in een regenbuitje gewoon kunt gebruiken. Hij wordt geleverd met een stevige hardcover die je met een karabijnhaak aan je tas kunt bevestigen.

Prijs: € 300

www.golfbuddy.co.uk

Golfers Magazine zegt: 'Volgens Golfbuddy was de stemfunctie van de Voice2 GPS een groot succes, en omdat de golfwereld is onderverdeeld in 'gps-fans' en 'laser-gebruikers', was het slechts een kwestie van tijd voordat er ook een 'pratende' laser rangefinder op de markt kwam.'

'In onze ervaring is de laser-gebruiker een practicus (afstand schieten, club kiezen en gaan ...) en we betwijfelen of hij hier echt op zit te wachten, maar als de functie toch beschikbaar is, kunnen we ons wel een aantal situaties voorstellen waarin hij nuttig kan zijn.'

'Als je van club wisselt en twijfelt over het precieze aantal meters, hoef je het doel niet nóg een keer te schieten. Druk binnen tien seconden van de laatste meting op de knop en je krijgt nogmaals de afstand te horen. Ook in de schemer en voor golfers met slecht zicht kan de vocale hulp een uitkomst zijn, al zijn de cijfers groot en duidelijk.'

'En naast zijn meest opvallende feature biedt de aim L10V sowieso veel waar voor zijn geld. Met driehonderd euro zit de laser in het middensegment, terwijl hij qua snelheid, accuratesse en gebruiksgemak prima mee kan met de grote jongens. En hij is zo klein en licht dat je 'm gewoon in je broek- of jaszak kunt steken.'

'De verschillende modi zijn leuke extra's, maar in de praktijk werkt de standaard instelling het prettigst. De slope-functie kan incidenteel wel iets toevoegen – al is het maar om te léren wat hoogteverschillen betekenen voor de afstanden die je slaat. En de trilfunctie is heerlijk om zeker te weten dat je afstand tot de vlag gemeten hebt en niet die tot de bomen erachter.'

'De aim L10V is de meest geavanceerde laser van GolfBuddy en dat zie je terug in solide prestaties en gebruiksgemak.'

Laatste nieuws