Frustrerende dag Luiten in Turkish Airlines Open

Ronde nipt onder par zorgt voor terreinverlies
joost luiten

Live vanaf Montgomerie Maxx Royal

Dat de birdie op de laatste hole van de derde speelronde wél viel, was niet eens meer een doekje voor het bloeden voor de Nederlandse nummer 1. Nergens viel het kwartje zijn kant op op moving day, het kleisnte foutje werd elke keer hard afgestraft. Het resultaat? Een ronde nét onder par, maar vooral een dag vol frustratie.

'Dit is eigenlijk het beeld van het hele jaar. Het spel is niet slecht, maar het is ook net niet scherp genoeg. Een bogey van midden fairway zoals op dertien mag gewoon niet. Eén misswing en in plaats van putten voor eagle maak je dan bogey. Of op tien, dat je vanuit ideale positie de bal óver de green slaat. En de paar slechte swings worden wel heel hard gestraft. Natuurlijk moet je in eerste instantie zo'n drive op zeventien niet slaan, maar als je dan echt snooker achter een boom ligt en niet eens terug kan naar de fairway dan geeft dat wel een beetje een beeld van de dag.'

Luiten doelde daarmee op de houten 3 op de par-4 zeventiende die op nauwelijks 30 centimeter achter een boom tot stilstand kwam. 30 centimeter links of rechts en er waren opties genoeg geweest; nu kan hij niet eens meer terugchippen naar de fairway. Toch was precies die hole ook het toonbeeld voor de vechtlust die hij ook toonde want uiteindelijk liep hij 'gewoon' met een par van die hole.

'Dat moet je inderdaad misschien zeker niet vergeten. Op dagen als dit ben je al snel geneigd je vooral te focussen op de slechte dingen, maar er gebeurt ook genoeg goeds, maar je moet ook eerlijk zijn en zeggen dat het allemaal wat scherper moet. De wedges naar de green, vanaf de tee, dan kom je ook niet in de problemen. En hopelijk gaan de dingen dan ook een beetje meezitten. Zo'n bal als op hole 14: als die letterlijk twee centimeter korter is, rolt hij zo naar de vlag, nu heb ik onmogelijke putt. Of neem vijftien. Een fantastische drive die – als hij een halve meter naar links gaat – bijna perfect is, maar nu lig ik op een onmogelijke plek en kan ik helemaal niets.'

Zuchtend: 'Als je bovenin mee wil draaien, heb je ook gewoon een klein beetje geluk nodig en dat is er nu even niet. Wat ik zeg: het spel is zeker niet slecht, maar je hebt gewoon ook af n toe een goede break nodig. Dat geldt voor mij, dat geldt voor iedereen. Morgen dan maar.'

(Tekst gaat door onder foto)

Het spel was niet slecht op moving day, maar ook niet scherp genoeg

Op die laatste dag kan Luiten met een goede ronde zeker nog stijgen op het leaderboard: winnen zit er niet meer in in het Turkish Airlines Open. Met een totaal van negen onder par is de achterstand op Matthias Schwab negen slagen. De Oostenrijker die in Turkije op zoek is naar zijn eerste overwinning had geen last van wedstrijdspanning en opende opnieuw met een eagle en legde daarmee de basis voor een ronde in zes onder par voor een totaal van -18 waarmee zijn voorsprong met nog één ronde te spelen drie slagen is op maar liefst vijf spelers: Ross Fisher, Patrick Reed, Benjamin Hebert en Ross McIntyre zullen er alles aan doen de Schwab het leven nog zo zuur mogelijk te maken.

Het kan overigens nog veel frustrender dan het voor Luiten was. Eddy Peperell had twaalf holes gespeeld toen er DQ achter zijn naam kwam te staan. Volgens vooralsnog onbevestigde berichten was hij - na 51 slagen en vier bogeys - door de voorraad ballen heen.

Luiten speelt zondag, net als zaterdag, samen met Thomas Pieters. Om 10.00 lokale tijd (08.00 in Nederland) volgt de derde Derby der lage landen op rij nadat Luiten in de tweede ronde al met Detry had mogen spelen.

Ook op de slotdag een derby der lage landen

Leaderboard

Laatste nieuws