Deze Week: Helse tocht in Spanje

Huizing blijft thuis: drie Nederlanders in allesbeslissende fase Qualifying School … Luiten reist door naar Zuid-Afrika … Volgende stop PGA Tour in Mexico
Lumine Golfclub

Europese Tour

Kampioenschap: Nedbank Golf Challenge
Data: 14 – 17 november 2019
Baan: Gary Player Country Club, Sun City (Z-A)
Lengte: 7.158 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 7.500.000
Punten voor jaarranglijst Europese Tour: 10.000
Mooie namen: Bernd Wiesberger, Tommy Fleetwood, Matt Wallace, Louis Oosthuizen, Matthew Fitzpatrick, Ian Poulter, Henrik Stenson en Rafa Cabrera Bello.
Nederlanders: Joost Luiten
Laatste 5 toernooien Luiten: 40-25-11-34-25
Luiten en de Nedbank Golf Challenge: Laten we kijken naar de laatste drie deelnames. In 2016 werd hij met een onder par veertiende. Een jaar later eindigde Joost Luiten met -2 als twaalfde en in 2018 was er en 27ste plaats voor hem weggelegd. Dat gebeurde met een totaal van level par.
Luiten liet twee keer een 70 noteren op de Gary Player Country Club. Er was tot nu toe nooit een ‘zestiger’ voor hem weggelegd op een van de langste banen van het seizoen.
De statistieken laten zien dat Joost Luiten het in de categorie Greens in Regulation goed deed (12de, 6de en 8ste), maar hij liet te veel liggen op de harde en snelle greens: 40ste, 43ste en 67ste voor wat betreft het aantal putts.
Goed putten is een must in Sun City: de laatste vijf winnaars eindigden in deze statistieken in de top-10.
Winnaar in 2018: Lee Westwood (Eng)
Laatste vijf winnaars: seizoen 2018 (gespeeld in november 2018) – Lee Westwood (Eng), seizoen 2017 (november 2017) – Branden Grace (Z-A), seizoen 2016 (november 2016) – Alex Noren (Zwe), seizoen 2016 (december 2015) – Marc Leishman (Aus), seizoen 2015 (december 2014) – Danny Willett (Eng)
Televisie: Ziggo Sport Golf zendt alle dagen live uit. Donderdag van 8.00-15.00 uur. Vrijdag van 9.00-15.00 uur. Zaterdag van 8.30-14.30 uur en zondag van 8.00-14.00 uur.
Bijzonderheden: Nog 144 holes en we weten wie de nieuwe nummer een van de Europese Tour is. Na het Turkish Airlines Open mogen 64 spelers aan de start komen in Zuid-Afrika: de beste 61 beschikbare spelers van de jaarranglijst na Turkije, plus drie invites: Ernie Els, Padraig Harrington en de winnaar van twee jaar geleden, Branden Grace.
Het zou in de play-offs van de PGA Tour niet gebeuren dat in de voorlaatste wedstrijd een groot aantal toppers afwezig is. Maar nu moeten we het bijvoorbeeld zonder Jon Rahm, Open-kampioen Shane Lowry en Rory McIlroy doen. Het zij zo.
Joost Luiten is ongeacht zijn klassering in Sun City zeker van deelname aan het Tour Championship van volgende week in Dubai.
Hij slaat op dag 1 om 8.44 uur Nederlandse tijd af. Haotong Li en Andrea Pavan zijn de medespelers. Vanaf de tweede ronde gaan de spelers aan de hand van de stand de baan in.
Niet onbelangrijk: Na het slottoernooi van het seizoen 2019 moet Luiten in de top-30 van de jaarranking staan om zich rechtstreeks te plaatsen voor The Open van volgend jaar juli. Nu is hij de nummer 29. Weinig marge dus. Een top-20 plaats geeft recht op deelname aan het eerste World Golf Championship van het jaar, in Mexico.
De Nedbank Golf Challenge maakt sinds het seizoen 2013 deel uit van de Europese Tour, maar de historie gaat veel verder terug. In december 1981 vond op de Gary Player Country Club de eerste editie plaats. Het was een invitatietoernooi met een zeer klein veld, maar met een voor die jaren ongehoord prijzengeld van een miljoen dollar, waarvan de helft voor de winnaar was gereserveerd. Johnny Miller was de eerste speler die dat bedrag op zijn bankrekening kon laten bijschrijven.
De eigenaren van de in 1979 geopende pretstad Sun City waren in hun nopjes met de publiciteit. Hun resort was in één klap op de kaart gezet.
Daarmee was dan ook de toon gezet, want daarna vond er elk jaar een Million Dollar Challenge plaats. Ondanks een sportboycot van de Verenigde Naties hadden tal van uitstekende golfers nul morele bezwaren om naar Zuid-Afrika af te reizen. In andere sporten was dat niet mogelijk geweest. Denk bijvoorbeeld aan cricket en rugby.
Na de vrijlating van Nelson Mandela en de afschaffing van de apartheid groeide het toernooi door – met een groter veld, maar zonder officiële status. Dat bleef zo tot de overeenkomst met de Europese Tour werd getekend.
Starttijden dag 1
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Qualifying School Europese Tour

Toernooi: Final Qualifying Stage
Data: 15 – 20 november 2019
Club: Lumine Golfclub, Tarragona (Spa)
Banen: Lakes Course en Hills Course
Lengte: 6.317 en 6.378 meter
Par: 71 en 72
Nederlanders: Robbie van West, Lars van Meijel en Wil Besseling. Geen Daan Huizing in Spanje, maar wel Johannes Veerman.
Laatste vijf winnaars: 2018 – Alejandro Canizares (Spa), 2017 – Sam Horsfield (Eng), 2016 – Nathan Kimsey (Eng), 2015 – Ulrich van den Berg (Z-A), 2014 – Mikko Korhonen (Fin)
Televisie: Was dat maar waar. De productiemaatschappij van de Europese Tour zendt niet rechtstreeks uit.
Bijzonderheden: De eindstrijd over 108 holes wordt gespeeld op de twee banen van de Lumine Golfclub – de Lakes en de Hills Course.
Er doen op Lumine (foto boven)156 spelers mee. Na vier dagen valt de cut en de beste zeventig plus ties doen mee aan de laatste 36 holes.
De eerste 25 plus ties van het eindklassement ontvangen een kaart voor de Europese Tour van 2020. Wie de cut haalt, maar buiten de top-25 eindigt kan mogelijk een aantal toernooien op het hoogste niveau spelen, maar zal in feite aangewezen op een vol seizoen op de Challenge Tour.
In 2019 speelde de nummer een van de afgelopen Qualifying School 29 toernooien. De laatste speler kwam tot negentien wedstrijden.
Van West zal blij zijn dat hij de afgelopen dagen de tweede fase van de kwalificatie heeft overleefd. Bijna letterlijk want hij klopte twee anderen in een play-off. Een van die twee was Gary Stal, een paar jaar geleden nog winnaar in Abu Dhabi.
Lars van Meijel was dicht bij directe promotie, maar hij kan er trots op zijn dat hij afgelopen seizoen zo goed presteerde op de Challenge Tour. Van Meijel en Van West krijgen een kans om het golfjaar 2019 op mooie wijze te beëindigen.
Voor Wil Besseling liggen de zaken toch anders. Hij had niet naar Lumine willen en hoeven afreizen. Heel simpel: hij heeft het in tegenstelling tot Darius van Driel laten liggen.
Als je met golfliefhebbers over Wil Besseling praat, zijn er twee kampen. Aan de ene kant de mensen die vol bewondering zijn over zijn goede spel in het KLM Open en zijn beslissing om het Dunhill Links te spelen. Maar anderen wijzen er op dat hij door het spelen van die twee toernooien dan wel de kas spekte (ruim 72 duizend euro), maar dat hij wel zijn kansen op promotie verkleinde.
De Noord-Hollander werd uiteindelijk achttiende op de jaarranglijst van de Challenge Tour. Zo dichtbij en ook zo ver weg.
Besseling werd na het gewonnen WK (team en individueel) van 2006 in Zuid-Afrika professional. Hij promoveerde na een achtste plaats op de ranking van de Challenge Tour 2008 naar de Europese Tour. In 2011 behaalde Wil Besseling zijn kaart tijdens de finale van de Qualifying School. Daarna werd de weg naar het hoogste niveau steeds versperd.
Maar Daan Huizing dan? Hij promoveerde eind 2013 naar de Europese Tour door een zesde plaats op de jaarranglijst van de Challenge Tour. Hij is nog nooit succesvol geweest in de finale van de Qualifying School en zal ook dit jaar niet slagen: de man uit Soest is fysiek op en laat de zesdaagse helletocht aan zich voorbijgaan.
En dan nog dit: Johannes Veerman werd 152ste op de Order of Merit 2019. Hij mag ook meedoen op Lumine.
Meer informatie en vanaf vrijdag Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Kampioenschap: Mayakoba Golf Classic
Data: 14 – 17 november 2019
Baan: El Cameleon Golfclub, Playa del Carmen (Mex)
Lengte: 6.389 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 7.200.000
Mooie namen: Tony Finau, Matt Kuchar, Viktor Hovland, Pat Perez en Jason Day
Nederlanders: Geen
Titelverdediger: Matt Kuchar (VS)
Laatste vijf winnaars: 2018 – Matt Kuchar (VS), 2017 – Patton Kizzire (VS), 2016 – Pat Perez (VS), 2015 – Graeme McDowell (N-I), 2014 – Charley Hoffman (VS)
Televisie: Ziggo Sport Golf zendt alle dagen live uit. Donderdag en vrijdag van 19.00-23.00 uur. Zaterdag en zondag van 20.00-23.00 uur.
Bijzonderheden: De editie van vorig jaar leverde veel stof voor discussie op – een paar dagen nadat de laatste putt was gevallen. De uiteindelijke winnaar Matt Kuchar had geen vaste caddie en hij deed een beroep op een lokale ‘bagman’, David Ortiz.
Normaal gesproken ontvangt de caddie van de winnaar tien procent van het prijzengeld. In dit geval bijna 130 duizend dollar.
Kuchar scheepte Ortiz met vijf mille af. In deze tijd van sociale media blijft niets onder ons en een heuse rel was geboren. Uiteindelijk kreeg de caddie vijftigduizend dollar. Iedereen blij.
The New York Post ging onlangs nog even langs bij David Ortiz. Dat leverde een aardig verhaal op.
Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Van 21 – 24 november wordt in Naples, in het zuidwesten van Florida het CME Group Tour Championship gespeeld. Een klein veld, een mooi prijzengeld. En uiteindelijk wordt hier beslist wie de nummer een van het seizoen 2019 wordt.
Meer informatie via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Anne van Dam staat op de deelnemerslijst van het Andalucia Open de España dat van 28 november – 1 december wordt gespeeld. De Nederlandse topspeelster won in 2018 de titel.
Meer informatie via website Ladies European Tour


Asian Tour

De Classic Golf & Countryclub in Gurgaon – iets ten zuidwesten van New Dehli – is van 14 – 17 november gastheer van het Panasonic India Open. Er zit 400 duizend dollar in de prijzenpot. Johannes Veerman staat niet op de deelnemerslijst.
Meer informatie en vanaf donderdag Live Scoring via website Asian Tour


PGA Tour LatinoAmérica

Rowin Caron speelt van 14 – 17 november op de Jockey Club van Buenos Aires het met 175 duizend dollar gedoteerde Argentijns Open.
Meer informatie en vanaf donderdag Live Scoring via website PGA Tour

Laatste nieuws