Luiten stijgt flink in Abu Dhabi

Nederlander op rand top-10

joost luiten

Meer dan twintig plaatsen winst boekte Joost Luiten op de tweede dag van het HSBC Abu Dhabi Championhsip. Hoewel ook de eerste bogeys van het jaar op de kaart moesten worden geschreven, maakte Luiten meer dan genoeg birdies om richting de top van het klassement te gaan. 

Waar Luiten in de eerste ronde veel geduld moest betrachten voor de eerste birdie mocht worden genoteerd, ging het in de tweede omloop een stuk vlotter. Na een par op de openingshole par-5 tiende won hij slagen op elf, veertien en vijftien. Hoewel hij op zestien een slag inleverde bereikte hij de turn toch in drie onder par door een birdie op de par-5 achttiende. 

Na het keerpunt schoof Luiten nog maar iets op. Een birdie op twee, een bogey op drie en een mooi birdie op zeven, na een lange putt, zorgde ervoor dat hij met -4 van de baan stapte, -6 voor de wedstrijd.

Die score levert hem halverwege de wedstrijd de (oa. met Thomas Pieters) gedeelde elfde plaats op, maar vooral ook een te overziene achterstand op de kop van het veld. Franseco Laporta (winnaar van de Order of Merit van de Challenge Tour het afgelopen seizoen) voert het veld na een fraaie 63 met -10 aan, al is zijn voorsprong op Fitzpatrick en Cabrera Bello minimaal, en mag ook Luiten zich zeker nog kansrijk wanen voor de tweede helft van de wedstrijd. 

De nummer 1 van de wereld had een moeilijker dag. Na een birdie/birdie start lukte vrijwel niets meer bij Brooks Koepka die uiteindelijk niet verder kwam dan een 75 en daardoor wegzakte naar de 39ste plaats wat overigens nog altijd ruim beter is dan de score van Bryson Dechambeau die met +5 de cut ruim mist.

Leaderboard

Tour
  • Getty Images