Premier League Golf daagt Tours uit

Er wordt iets meer duidelijk over het initiatief dat moet leiden tot een nieuwe Tour. De vraag is of de huidige circuits zich zorgen gaan maken. Er zijn immers nog wel veel vragen die moeten worden beantwoord.
Wereldbol

De Premier Golf League zou in januari 2022 van start gaan. Er worden jaarlijks achttien 54-holes toernooien met een prijzengeld van tien miljoen gespeeld, waarvan de eigenaar van de Tour – de World Golf Group – garandeert dat de beste spelers van de wereld meedoen.

Waarschijnlijk zijn dat er 48 per wedstrijd. Er is mogelijk sprake van een shotgun-start, zodat een ronde in een uur of vijf is afgewerkt.

Tien van de wedstrijden zouden in de VS plaatsvinden.

Overal duiken nu geruchten op en dat zal wel doorgaan zolang de World Golf Group en zijn investeerders – die volgens het bedrijf gezamenlijk meer dan twintig miljard dollar waard zijn – niet een gedetailleerd plan, een wedstrijdschema en een spelerslijst op tafel leggen.

Zo zou het Australisch Open benaderd zijn, net als het Singapore Open en de Dubai Desert Classic.

Het kan dus drie kanten op gaan met dit plan: het gaat door, het gaat niet door of er komt een vorm van samenwerking met de bestaande Tours. Dat laatste sluit de World Golf Group niet uit.

Het is niet voor het eerst dat er aan de poten van de PGA Tour en de Europese Tour wordt gezaagd. In de jaren negentig trachtte Greg Norman – toen misschien wel de beste speler van de wereld – iets dergelijks van de grond te krijgen. Dat ging niet door, maar leidde wel tot een initiatief van de grote Tours: de World Golf Championships, die vanaf 1999 worden gespeeld.

Volgens de man die het nieuws vorige week bracht, de Amerikaanse journalist Geoff Shackelford, zou het geld worden gefourneerd door ‘a combination of sources, including Tokyo-based Softbank, and private equity investment from several regions including the United States and the Middle East’.

Zowel de Europese als de PGA Tour wenst zich vooralsnog niet in het openbaar uit te laten over de plannen, maar het zal duidelijk zijn dat de twee Tours hun beleid en hun berichtgevingen aan elkaar gaan koppelen. Maar ze moeten wel oppassen: voor je het weet worden ze beschuldigd van kartelvormimng.

Veel, zo niet alles, valt en staat bij de tv-uitzendingen. In de VS hebben CBS, NBC en The Golf Channel een innige samenwerking met de PGA Tour. In Europa speelt Sky Sports een belangrijke rol.

Maar dan hebben we het over traditionele omroepmaatschappijen. Dit is echter de tijd van Netflix, Amazon Prime, Disney Plus en Apple TV Plus. Deze partijen zijn altijd op zoek naar hoogwaardige content. Zij zullen echter – terecht – eisen dat het gros van de topspelers lid wordt van het nieuwe circuit.

Vorige week vertelde een woordvoerder van de nieuwe Tour dat het probleem van de huidige circuits is dat veel toppers te weinig spelen en dus niet vaak te zien zijn. De vraag is echter of Koepka, Woods, McIroy c.s. hun schema’s gaan aanpassen.

In hun planning staan de Majors centraal, met daarna de World Golf Championships, The Players en de FedEx Cup. Voeg daar voor de Europeanen misschien het BMW PGA Championship, een enkel toernooi uit de Rolex Series en het Tour Championship in Dubai bij.

En: tellen de resultaten van het nieuwe circuit mee voor de wereldranglijst? De Ryder Cup-kwalificatie?

Wat wel een breekijzer zou kunnen zijn: de beoogde korte deelnemerslijst. Voor veel goede tot zeer goede spelers – en hun managers – is het een doorn in het oog dat er aan de meeste huidige toernooien 144 tot 156 spelers meedoen. En die eten allemaal uit de ruif.

Wees niet verbaasd dat deze aantallen bijvoorbeeld de komende jaren flink worden verminderd. Maar voor de rest is het vooralsnog gissen.

Ook over de suggestie dat dit initiatief uiteindelijk - net als in tennis - zal leiden tot een heuse World Tour.

Want dat laatste idee hangt al een paar jaar boven de markt. De World Golf Group zou de PGA Tour en de Europese Tour wel eens in elkaars armen kunnen drijven om er er volgens ook nog een graantje van mee te kunnen pikken.

Laatste nieuws