De magie van Hogan op Riviera

Deze week staat op de PGA Tour een klassieke course centraal: de uit 1926 stammende Riviera Country Club in het westen van Los Angeles.

Ben Hogan

De baan is heel vaak gastheer geweest van het Genesis Open, dat vroeger gewoon – en dus stijlvol – het Los Angeles Open heette en nu als Genesis Invitational door het leven gaat. In 2028 wordt er overigens het Olympisch Kampioenschap gespeeld.

Riviera is voor mij vooral verbonden aan Ben Hogan, een van de slechts vijf mannen die de Career Grand Slam hebben behaald.

Hij slaagde er in 1953 zelfs in om The Masters, het U.S. Open en The Open te winnen. Het PGA Championship werd vlak voor The Open op Carnoustie gespeeld.

Een combinatie was niet mogelijk. Bovendien was de echte Grand Slam – alle Majors in één jaar winnen – toen nog geen begrip in golfland. Dat werd het pas in de jaren zestig, toen Arnold Palmer en een bevriende journalist op het idee kwamen om de vier Majors aan elkaar te koppelen

Ben Hogan, de beste shotmaker ooit, en zijn vrouw Valerie waren vier jaar eerder bijna om het leven gekomen toen hun Cadillac op de mistige ochtend van de tweede februari 1949 in Texas frontaal op een Greyhoundbus botste.

Valerie Hogan bleef nagenoeg ongedeerd, maar dat de golfer het ongeluk overleefde was een wonder.

In twee uitstekende biografieën van Hogan, van Curt Sampson en van James Dodson, wordt uitvoerig beschreven hoe hij niet alleen weer op de been kwam, maar zelfs weer ging golfen.

Wilskracht met een hoofdletter W.

Hogan speelde zijn eerste rondje op 10 december. Begin januari 1950 deed hij zelfs mee aan het Los Angeles Open, inderdaad op Riviera. Hij had er het toernooi in 1942, 1947 en 1948 gewonnen. In dat laatste jaar behaalde hij er ook de U.S. Open-titel.

Je kunt het bijna niet geloven, maar Ben Hogan eindigde elf maanden na zijn bijna fatale crash gelijk met een andere topspeler, Sam Snead.

De play-off over achttien holes kon vanwege slecht weer niet daags erna worden gespeeld. De mannen kwamen een week later terug. Dat Snead won, kon in feite niemand een biet schelen.

Ben Hogan was ondanks zijn norse karakter de held van de fans en van de media.

Riviera werd al Hogan’s Alley genoemd en dat zou door die onwaarschijnlijke rentree helemaal zo blijven. Reden te meer om deze week naar het kampioenschap te kijken op de baan waar zijn geest nog altijd rondwaart.

Deze column kun je ook beluisteren in de nieuwste aflevering van De Golfpodcast

Columns
  • Golfsupport.nl