Tweede jeugd voor Adam Scott

Op een hard en snel Riviera bewees de 39-jarige Adam Scott dat ervaring soms belangrijker is dan de bal driehonderd meter ver slaan.

Tweede jeugd Adam Scott

Hoe zorg je ervoor dat de tourpro's minder ver gaan slaan? Dat is de vraag waar de R&A en USGA de komende weken mee aan de slag gaan, in reactie op het Distance Insights Project.

De Genesis Invitational op de Riviera Country Club gaf afgelopen week alvast één antwoord: smalle fairways en keiharde, geonduleerde greens.

Uit de rough (en soms zelfs van de fairway) was het schier onmogelijk de bal op de green te houden en voor het aantal putts dat de grote jongens nodig hadden, hoeft de gemiddelde amateur zich niet te schamen.

Nou hoeven we niet elke week te zien hoe Tiger vierputts staat te maken – de gastheer haalde de cut, maar werd met +11 dead last – maar het is mooi om te zien dat de beste golfers ter wereld creatiever moeten zijn dan simpelweg gigantische drives slaan, om vervolgens pijltjes naar de vlag te gooien.

Het uitgebakken Riviera – volgens vele pro's de beste baan die ze dit seizoen spelen – deed regelmatig denken aan Royal Melbourne, waar The Internationals eind vorig bijna de Amerikanen verrasten in de Presidents Cup.

En daar hebben de Australiërs duidelijk een boost van gekregen.

Cameron Smith en Marc Leishman wonnen na de 'bijna-stunt' beiden op de PGA Tour en Adam Scott schreeft zelfs twee wedstrijden op zijn naam: het Australian PGA Championship (onderdeel van de Europese Tour) en nu dus zijn veertiende toernooi op de PGA Tour – en dat terwijl de 39-jarige routinier al sinds 2016 'droog' stond.

'Een goede Presidents Cup kan je spel naar een hoger niveau tillen, omdat je weet dat je de druk aankunt', aldus Scott. 'Ik had het in 2004 in The Players ook. En Cameron en Marc zien winnen was een enorme motivatie voor me.'

De Genesis Invitational was de eerste wedstrijd van 2020 voor Adam Scott, die langer in Australië bleef om de batterijen weer op te laden.

Een goede keus.

Leaderboard

Tour
  • Getty Images