Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Golfsupport.nl
Tour

Drama voor Lafeber

Johannes Veerman mag vooralsnog als enige door. Jurrian van de Vaart weet pas dinsdag of hij naar de Qualifying School kan. De rest wacht een lange, lange winter.

De tweede fase van de race om 25 tourkaarten voor het seizoen 2018 bracht de meeste Nederlanders niet het succes waar ze op droomden. Het ging soms net mis, maar in de meeste gevallen was het verschil met de spelers die wel door mogen groot.

Op Desert Springs Golf Club was een op zich stevige 68 (-4) op de slotdag niet voldoende voor Robbie van West. Met een totaal van zeven onder par scoorde hij een slag (…) te hoog: de beste 22 plaatsten zich en de Nederlander werd 24ste.
 

Het was  - bijna traditioneel - afzien voor Maarten Lafeber op de legendarische baan van El Saler bij Valencia, waar de beste 22 doorgingen.

Lafeber kwam niet verder dan een 73 en totaal van +1 en de gedeelde zeventiende plaats.

Met een birdie-birdie slot redde hij een plaats in de play-off. Zes spelers – onder wie drievoudig Tour-winnaar Johan Edfors – streden op de zeebaan om vijf startbewijzen voor de Qualifing School van volgende week.

En wie viel af?

Maarten Lafeber.

Op bijna 43-jarige leeftijd was de Dutch Open-kampioen van 2003 dicht bij de zesde deelname aan de Qualifying School. Lafeber speelde zijn eerste QS in al 1999. Hij slaagde toen op San Roque, net als Robert-Jan Derksen en Chris van der Velde.

Op dezelfde baan leerde Lars van Meijel dat een top-5 plaats in de jaarranking van de Alps Tour geen garantie is om ook in de tweede pre-kwalificatie van de Europese Tour naar behoren te presteren.

Van Meijel speelde de laatste ronde in 76 slagen voor een totaal van +7 – ruimschoots te veel.


De Amerikaanse Nederlander Johannes Veerman redde het op Las Colinas met een score van vier onder. Hij speelde de laatste achttien holes in 72 slagen. Daar gingen 21 spelers door en de kwalificatiescore was -3.
Reinier Saxton trok zich na drie ronden – en in kansloze positie – terug, maar Fernand Osther en Lars Keunen speelden nog wel op de slothole. Osther kreeg een 76 achter zijn naam voor +5. Keunen eindigde na een 72 op +6.


Na drie ronden op Panoramica – daar werd zondag vanwege slecht weer niet gespeeld – heeft Jurrian van de Vaart de kansen op deelname aan de Qualifying School nog in eigen hand.
Hij ging maandag in 72 slagen rond om dinsdag op een score van -9 (gedeeld vijftiende) aan de beslissende achttien holes te beginnen.

Op Panoramica gaan 21 spelers door. Er staan nu 22 mannen op -8 of beter.

Alle scores PreQ2

 

 

Gerelateerd nieuws